Svet 14.4.2013 5:30

V avstrijski prestolnici maja začetek 62. dunajskih slavnostnih tednov

Dunaj, 14. aprila - V avstrijski prestolnici se bodo 10. maja začeli 62. dunajski slavnostni tedni (Wiener Festwochen). Najpomembnejši dunajski glasbeni in gledališki festival bo do 16. junija ponudil kar 41 produkcij iz 36 različnih držav, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.

Priznani režiser Luc Bondy, ki se po 13. letih poslavlja z mesta umetniškega vodje festivala, za letošnjo izdajo obljublja pester program, ki bo obsegal vse, od opere in gledaliških predstav do koncertov in performansov.

Rdeča nit letošnjega festivala bo povezava umetnosti in politike, kar bo tematiziral tudi performans nemškega režiserja Nicolasa Stemanna z naslovom "Wirklichkeitsmaschine" (Stroj resnice). Režiser bo skupaj z umetniškimi kolegi v Muzejski četrti (MuseumsQuartier) 120 ur gledal informativne oddaje in skušal ugotoviti, kako neprestano podajanje informacij vpliva na človeški razum ter dojemanje sveta.

Otvoritvena slovesnost bo potekala na trgu pred dunajsko mestno hišo in bo letos v znamenju dunajskega narečja. Nastopili bodo glasbeniki različnih zvrsti, ki bodo v dunajskem narečju skušali predstaviti melanholijo, humor, ležernost, satiro.

Vrhunec glasbenega programa Dunajskih slavnostnih tednov bo uprizoritev Verdijeve opere Trubadur pod taktirko izraelskega dirigenta Omerja M. Wellberja, s katero bodo tudi sklenili slovesnosti ob 200. obletnici rojstva italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija.

Pester gledališki program bo v 37 dneh ponudil kar 220 predstav. Bondy se bo kot umetniški vodja festivala poslovil z uprizoritvijo dela Vrnitev domov britanskega dramatika in nobelovca Harolda Pinterja. Vlogo Maxa bo prevzel sloviti švicarski igralec Bruno Ganz.

Že osmo leto bo potekal tudi program "Into the City", v sklopu katerega so bodo po mestu zvrstili številni koncerti in performansi. Letos bo v ospredju moč besede, ki jo bodo mednarodni umetniki izrazili s pomočjo rap glasbe, so še sporočili z agencije ComPRess.