Svet 13.4.2013 5:00

Amsterdamski Rijksmuseum bo po obsežni prenovi danes ponovno odprl vrata

Amsterdam, 13. aprila - Znameniti Rijksmuseum v Amsterdamu bo po desetletje trajajoči prenovi danes ponovno odprl vrata za obiskovalce. Nacionalna zakladnica umetnosti bo zablestela v modernem sijaju in ponovno postala magnet za turiste. V preprodaji so za obisk muzeja prodali že 50.000 vstopnic, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Rijks", kot muzej ljubkovalno imenujejo prebivalci Amsterdama, se lahko sedaj ponovno meri s svetovnimi muzeji, kot so pariški Louvre, madridski Prado ali newyorški Metropolitanski muzej.

Muzej je bil desetletje gradbišče. Prenova namreč ni potekala brez zapletov, težave pa so nastopile pri rokih za dokončanje in pri finančni sliki. Prenova je trajala kar šest let dlje, kot je bilo predvideno, in je stala 375 milijonov evrov.

Prenovljeni muzej bo odprla nizozemska kraljica Beatrix. Trg pred muzejem bo prekrila rdeča preproga, muzej pa bo danes ponovno postal kulturno središče Nizozemske, napovedujejo v muzeju.

Stavbo Rijksmuseuma v gotsko-renesančnem slogu je zasnoval arhitekt Pierre Cuypers in je bila dokončana leta 1885. Muzej z več kot 8000 eksponati pokriva osem stoletij nizozemske zgodovine. Eksponati so razporejeni v 80 sobanah.

Za osrednji eksponat tega pomembnega amsterdamskega muzeja velja Rembrandtova Nočna straža. Slika simbolizira zlato dobo nizozemskega slikarstva, ki obsega skorajda celotno 17. stoletje, ko je bila Nizozemska vodilna na področju trgovine in tudi umetnosti. Na novo obogatelo meščanstvo je naročalo na milijone slik, večinoma portrete ali krajine.

Že septembra so v Amsterdamu po večletni prenovi odprli muzej moderne umetnosti Stedeljik, sosednji Van Gohov muzej pa mu bo sledil 2. maja.