Slovenija 15.4.2013 4:00

V Ljubljani danes pričetek mednarodnega festivala gorniškega filma

Domžale, 15. aprila - S projekcijo filma T(h)ril(l)er Klemna Trilerja, Uroša Feldina in Janeza Lavriča v Kosovelovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma se bo danes pričel 7. mednarodni festival gorniškega filma Domžale. Festival, ki bo letos potekal v Ljubljani, Celju in Domžalah, bo do 19. aprila v tekmovalnem programu ponudil 34 filmov iz 16 držav.

Filmi v tekmovalnem programu bodo predvajani v štirih kategorijah. V kategoriji Alpinizem si bo mogoče ogledati šest filmov, v kategoriji Plezanje deset, Gore, šport in avantura devet filmov ter v kategoriji Gorska narava in kultura deset filmov.

V petih festivalskih dneh se bo poleg otvoritvenega filma na filmskem platnu zvrstilo še osem slovenskih projekcij: Nanga Parbat - gola gora Stipeta Božića, Aurora Polaris Anžeta Čokla, Skrivnost 8C Uroša Kneza, Divji Jureta Breceljnika, igrani film Na pogled Mihe Kalana, Zlati teptači Amirja Muratoviča, V objemu Himalaje Petra Vrčkovnika in Dolina Soče Gregorja Kresala.

V sklopu festivala se bodo zvrstila tudi predavanja alpinista in pilota Matevža Lenarčiča, alpinista Urbana Novaka, zdravnice, alpinistke in jadralne padalke Vlaste Kunaver, alpinista, gorskega reševalca in gorskega vodnika Danila Cedilnika - Dena ter arhitekta, urbanista, naravovarstvenika in publicista Janeza Bizjaka.

Kategorija Retrospektiva bo ponudila multivizijo Čopov steber - prvič pozimi. Ob multiviziji Dušice Kunaver bo pripovedoval gorski reševalec in gorski vodnik Tone Sazonov - Tonač.

V Celju bodo projekcije potekale v Mestnem kinu Metropol, v Domžalah pa v Kulturnem domu Franca Bernika. Festival, ki ga organizira Društvo za gorsko kulturo Domžale, se bo sklenil s podelitvijo nagrad v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.