Svet 15.4.2013 5:00

Pri Sotheby's bodo na dražbo dali odlitek Rodinovega Misleca

New York, 15. aprila - Odlitek ene najbolj poznanih plastik v zgodovini umetnosti, Rodinovega Misleca, bodo maja dali na dražbo v New Yorku. Pri Sotheby's se nadejajo, da bodo zanj iztržili 12 milijonov dolarjev (okoli devet milijonov evrov). Originalno plastiko danes hranijo v Rodinovem muzeju v Parizu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kip misleca predstavlja golega sedečega moškega, ki si z brado podpira glavo in velja za najbolj poznano Rodinovo delo. Po njen je nastalo na ducate kopij, ki jih je danes najti po vsem svetu.

Odlitek je iz leta 1906. Izdelali so ga za Ralpha Pulitzerja, sina založnika in ustanovitelja Pulitzerjeve nagrade Josepha Pulitzerja. Z 72 centimetri je skoraj tako velik kot original. Podoben kip je bil pred tremi leti na dražbi prodan za 11,8 milijona dolarjev (8,9 milijona evrov).

Poleg Misleca bodo na dražbi ponudili še dva plastiki leta 1917 preminulega francoskega umetnika. Ena izmed njiju je Poljub, ki je za Mislecem brez dvoma drugo najbolj poznano Rodinovo delo. Odlitek Poljuba, ki prikazuje objeta zaljubljenca, ki se poljubljata, je ocenjen na milijon dolarjev (754.800 evrov).

Tretja pa bo na dražbi novega lastnika iskala plastika Ugolino in njegovo otroci, ki je ocenjena na prav takšno vrednost. Rodin je vse tri plastike izdelal za monumentalna Peklenska vrata, vhod v tedaj novi Muzej dekorativnih umetnosti, ki pa ni bil nikoli dokončan.