Svet 12.4.2013 16:01

Picassova Deklica z golobom ne bo več del britanske kulturne dediščine

London, 12. aprila - Poskusi britanske vlade, da bi slika Pabla Picassa "Nina con paloma" (Deklica z golobom) ostala v lasti državi, so spodleteli. Delo je lani kupil tujec za 50 milijonov britanskih funtov, britanska vlada pa je bila v času prepovedi izvoza dela neuspešna pri zbiranju sredstev za njen odkup.

Lord Inglewood, predsednik odbora, ki v Veliki Britaniji bdi nad prodajo umetnin, je za sramotno označil dejstvo, da britanskim institucijam ni uspelo zbrati 50 milijonov britanskih funtov (slabih 63,7 milijona evrov) "za odkup tega prekrasnega umetniškega dela".

"Deklica z golobom je ikonično Picassovo delo, ki je že dolga leta del britanskih umetnostnih zbirk. Gre za eno ključnih umetnikovih zgodnjih del, hkrati pa zaznamuje prelomen trenutek v njegovem ustvarjanju, premik v modro obdobje," je Inglewoodove besede povzel britanski BBC.

Picasso je sliko Deklica z golobom naslikal v Parizu leta 1901. Del britanske zbirke umetnin je umetnina postala leta 1924, ko jo je odkupila R. A. Workman. Kasneje je Workmanova sliko predala priznanemu zbiratelju umetnin Samuelu Courtauldu, ki jo je po smrti leta 1947 zapustil družini Aberconway.

Leta 1970 je valižanska družina Aberconway sliko posodila za razstavo britanski Narodni galeriji, lani pa je bila na ogled v galeriji Courtauld. Stvari so se začele zapletati, ko so Aberconwayjevi sliko ponudil na dražbo avkcijske hiše Christies, ki je delo na začetku lanskega leta prodala neznanemu tujemu kupcu.

Začasno prepoved izvoza iz Velike Britanije je avgusta lani določil britanski minister za kulturo Ed Vaizey z željo, da bi ostala del britanske kulturne dediščine. A je poskus spodletel. Slika je od 27. maja na ogled v sklopu razstave "Becoming Picasso: Paris 1901" (Postati Picasso: Pariz 1901) v londonski Galeriji Courtauld.