Svet 16.4.2013 5:30

EnKnapGroup gostuje na festivalu Internationale Tanztage

Bremen, 16. aprila - V nemškem mestu Oldenburg med 9. in 20. aprilom poteka 12. bienalni plesni festival Internationale Tanztage (Mednarodni plesni dnevi). Na festivalu s predstavo Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost) po konceptu in v koreografiji Iztoka Kovača gostuje tudi skupina EnKnapGroup.

Predstavo Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost) je Delova kritičarka Mojca Kumerdej ocenila kot "doslej najbolj temeljito in kompleksno predstavo" Kovača. V njej je ustvarjalec privzel 16-minutno kompozicijo Igorja Stravinskega Oktet (1923), kot bi jo skladatelj po naročilu napisal prav za ples, so zapisali v Centru kulture Španski borci.

V sklopu festivala Internationale Tanztage so predstavo EnKnapGroup prvič uprizorili v ponedeljek, na sporedu pa bo še nocoj. V predstavi nastopajo plesalci EnKnapGroup Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec in Tamas Tuza, glasbeniki iz ansambla Festine, dirigentka Živa Ploj Peršuh ter skupina vizualnih umetnikov Komposter.

Na Mednarodnih plesnih dnevih v Oldenburgu se srečujejo tako svetovno uveljavljeni koreografi in skupine kot obetavni mladi umetniki z vsega sveta. Program festivala vključuje tudi številne spremljevalne dogodke, kot so delavnice, projekcije in dogodki na prostem.

Iz Španskih borcev so še sporočili, da bo 20. maja, v sklopu praznovanja 20. obletnice skupine EnKnap, v Mostah gostovala plesna skupina iz Nacionalnega gledališča v Oldenburgu s predstavo Plafona izraelske koreografinje Sharon Eya.