Svet 17.4.2013 5:00

Rojstna hiša Orwella bo postala spomenik Gandhiju

Patna, 17. aprila - Rojstno hišo Georga Orwella v državi Bihar v Indiji bodo preuredili v muzej, ki pa ne bo posvečen britanskemu pisatelju temveč Mahatmi Gandhiju. Odločitev je sprožila nemalo ogorčenja med ljubitelji avtorja del, kot sta Živalska farma in 1984, ki takšne odločitve ne morejo razumeti.

"Odločitev, da posestvo spremenijo v spomenik Gandhiju namesto Orwellu, je nenavadna," je dejal Deo Priya Mukherjee, ki v Biharju vodi Orwellov spominski odbor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orwell, ki se je kot Eric Arthur Blair rodil 25. junija 1903, je v mestu Motihari preživel prvo leto življenja, potem se je z materjo in sestro preselil v Veliko Britanijo.

Hiša, ki je dolga leta propadala, je bila leta 1934 poškodovana v potresu, leta 2009 pa so bengalske oblasti obljubile prenovo.

Razi Ahmad, sekretar Gandhijevega muzeja v glavnem mestu Biharja Patni, je dejal, da je odločitev, da hišo britanskega pisatelja posvetijo Gandhiju, v nasprotju z ideali indijskega borca za svobodo.

Orwell je v eseju "Reflections on Gandhi" (Razmisleki o Gandhiju) iz leta 1949 o mirovniku sicer pisal občudujoče, malo se je le ponorčeval iz njegovega življenjskega sloga.

"Zagotovo so alkohol, tobak in podobno stvari, ki se jim mora svetnik izogibati, vendar pa je svetništvo stvar, ki se ji morajo izogibati ljudje," je zapisal Orwell.