Slovenija 16.4.2013 12:05

V Bežigrajki 2 deseti videofestival Narave

Ljubljana, 16. aprila - V Bežigrajski galeriji 2 se bo drevi ob 19. uri začel deseti mednarodni videofestival Narave. Letošnji izbor videov je razdeljen na štiri skupine, na igrani, eksperimentalni, animirani ter na spontano nastali video. Posebnost letošnjega festivala, ki bo potekal do 20. aprila, bodo projekcije libanonskih filmov.

Video dela festivala Narave temeljijo na podobah in sekvencah iz narave, izvirajo tudi iz narave človekovega bivanja, razmerij med preteklimi in današnjimi dogodki ter komentarjev nanje, je o festivalu zapisal kustos Miloš Bašin.

Koncept festivala se skozi leta ni spreminjal. Za idejo videa, sporočilo in tudi način, kako je ustvarjen, ni omejitev, je zapisal Dejan Jevšnik, ki je skupaj z Bašinom opravil izbor video del.

Kot je Jevšnik povedal za STA, se je na letošnji festival prijavilo rekordno število, več kot 60 umetnikov, med njimi sta jih z Bašinom izbrala nekaj čez 40. Veliko število del so prejeli tudi iz Libanona, ki so jim namenili poseben večer v sredo, 17. aprila, v Mestnem muzeju Ljubljana.

Letos se festival prvič iz Bežigrajske galerije 2 seli še v muzej. Tam bodo projekcije filmov, ki ne bodo tematsko ali geografsko določene, še v četrtek in petek. V Bežigrajski 2 pa bodo do sobote v treh dvoranah na ogled videi okoli 30 umetnic in umetnikov z vsega sveta, je še povedal Jevšnik.