Slovenija 16.4.2013 14:00

Po vsej Sloveniji se obeta pestro dogajanje v družbi s knjigo

Ljubljana, 16. aprila - Slovenski dnevi knjige bodo letos potekali v devetih mestih, vključno s Trstom in avstrijsko Potrno. Vseslovenski festival knjige s pestro sejemsko ponudbo bo med 19. in 26. aprilom postregel z okoli 300 dogodki. Mednarodna gosta dnevov, ki utegnejo privabiti do 50.000 ljubiteljev knjig, bosta Ilija Stogoff in Goran Samardžić.

Slovenski dnevi knjige so že leta praznik knjige, branja, avtorskih pravic in literarnega ustvarjanja, nagovarjajo pa vse generacije, je na današnji novinarski konferenci dejala programska vodja Nina Kokelj. Dogajanje v sklopu Slovenskih dnevov knjige bo že v sredo, 17. aprila, uvedel večer iz sklopa Avtor in njegov bralec v Tržaški knjigarni, na katerem se bosta pogovarjala Matej Krajnc in Boštjan Narat, v petek pa se bosta v Potrni ob pogovoru družili Maja Vidmar in Tanja Petrič.

Slovenski dnevi knjige v Ljubljani potekajo že 18 let. Na osrednjem prizorišču na Kongresnem trgu bo letos pod sloganom In vse je mogoče! med 22. in 26. aprilom postavljenih 42 stojnic, organizatorji pa so poskrbeli tudi za pester program v sodelovanju s številnimi založbami in pridruženimi partnerji, katerih dejavnost prav tako določa knjiga - Kinodvorom, Hišo eksperimentov in Pionirskim domom - centrom za kulturo mladih.

Ob odprtju dnevov v Ljubljani v ponedeljek, 22. aprila, bodo razglasili nagrajenca natečaja revije Sodobnost in Društva slovenskih pisateljev za najboljšo kratko zgodbo in esej. Sicer bodo dogajanje na dnevih poleg tujih gostov, ruskega pisatelja Ilije Stogoffa in bosansko-hercegovskega pesnika in pisatelja Gorana Samardžića, krojili številni slovenski avtorji - na pogovorih s svojimi bralci med drugimi Esad Babačić, Josip Osti in Janez Ramoveš, pa tudi Matjaž Pikalo, Barbara Pogačnik in Meta Kušar, ki bodo obiskovalcem dnevov razkrili nekatere druge "talente".

Že v petek, 19. aprila, se bo dogajanje v sklopu Slovenskih dnevov knjige začelo v Mariboru. Geslo tamkajšnjega 16. festivala bo Ko te napiše knjiga, slogan pa se v skladu z dogajanjem v Mariboru v minulih mesecih glasi Čas za akcijo!. V ospredju bo družbeno angažirana literatura, osrednji gost festivala pa bo Alojz Ihan, je napovedala koordinatorka in organizatorka kulturnih programov Sonja Gregorn iz MKC Maribor. Večina programa bo potekala na glavnem odru na Grajskem trgu, ki bo tudi prizorišče knjižnega sejma, po mestu pa bodo potekali literarni poulični performansi.

Tako v Ljubljani kot v Mariboru bodo 23. april, svetovni dan knjige, obeležili z literarnima maratonoma.

Dnevi bodo potekali tudi v Kopru, Novemu mestu in Celju, letos prvič pa še v Ormožu in Lenartu. Pogovori med avtorji in njihovimi bralci ter večeri v družbi mednarodnih gostov bodo "potujoče" narave. Stogoff in Samardžić bosta tako tudi v Novemu mestu predstavila svoji novi v slovenščino prevedeni deli, Stogoff potopisni roman mASIAfucker, Samardžić pa niz zgodb iz knjige Dekle na cesti.

Po napovedih organizatorjev utegnejo dnevi po vsej Sloveniji pritegniti do 50.000 ljubiteljev besede in knjig. Po grobih ocenah, v katere ni vštet trud organizatorjev in nastopajočih, ki se nemalokrat odrečejo honorarjem, vrednost Slovenskih dnevov knjige znaša okoli 200.000 evrov.