Svet 17.4.2013 4:00

V Parizu razstava del slovenskih impresionistov

Pariz, 17. aprila - V muzeju Petit Palais bodo nocoj odprli gostujočo razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920, s katero se slovenska Narodna galerija prvič predstavlja v tujini v tako velikem obsegu in tako pomembnem muzeju. Poleg del slovenskih impresionistov bodo v razstavo vključena tudi dela drugih vidnih likovnih umetnikov tistega časa.

Ljubljana. Rihard Jakopič, Pod oknom (1915). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Rihard Jakopič, Pod oknom (1915).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ob kanonično četverico slikarjev - Riharda Jakopiča, Ivana Groharja, Mateja Sternena in Matija Jamo - so v Narodni galeriji že leta 2008 postavili fotografa Avgusta Bertholda, ki je ustvarjal skupaj z njimi. Na razstavo so med drugimi uvrstili njihova najbolj znana dela iz slovenske stalne zbirke Narodne galerije ter umetnine iz nekaterih drugih javnih in zasebnih zbirk.

Umetnine impresionistov bodo spremljala dela nekaterih njihovih predhodnikov, denimo Ivane Kobilca, Jurija Šubica, Antona Ažbeta ter sodobnikov - kiparjev Alojza Gangla, Ivana Zajca, Frana Bernekerja in Lojzeta Dolinarja.

Med sodobnike sodijo tudi slikarji Peter Žmitek, Ivan Vavpotič, Henrika Šantel, Gvidon Birolla, Maksim Gaspari in karikaturist Hinko Smrekar. Ker so likovni umetniki na prehodu iz 19. v 20. stoletje minulega stoletja ustvarjali v tesni povezavi z literati, bodo na razstavo uvrstili tudi knjižno opremo njihovih del.

Začetke slovenske filmske ustvarjalnosti bodo predstavili s tremi kratkimi filmi Karola Grossmana, arhitekturo pa z video posnetki stavb Cirila Metoda Kocha, Maksa Fabianija, Josipa Vancaša in Jožeta Plečnika. Slednjega so v izbor uvrstili z njegovimi dunajskimi projekti, saj se je v Ljubljano vrnil šele leta 1921.

Izbor umetnikov in del za razstavo so v galeriji oprli na razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920, ki je bila v Narodni galeriji na ogled leta 2008 ter jo je videlo več kot 113.000 obiskovalcev.

V Parizu se bo danes in v četrtek na uradnem obisku mudil predsednik republike Borut Pahor, ki se bo skupaj z ministrom za kulturo Urošem Grilcem udeležil odprtja razstave. Namen njegovega obiska je tudi krepitev prepoznavnosti slovenske kulture v Franciji.