Slovenija 16.4.2013 16:26

V resoluciji knjigotržcev tudi zahteva po zakonu o knjigi

Ljubljana, 16. aprila - Direktor Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Zdravko Kafol in predsednica Društva slovenskih knjigotržcev Ingrid Celestina sta predstavila Resolucijo o slovenskih knjigarnah, ki so jo knjigotržci sprejeli minuli teden na tematski konferenci. Resolucija vsebuje tudi zahtevo, da se sprejme zakon o knjigi, ki bi določil enotno ceno knjige.

Resolucija v devetih točkah opozarja na vlogo in položaj slovenskih knjigarn ter na njihov pomen za trajnostno delovanje slovenskega knjižnega trga. V resoluciji opredeljujejo knjigarne kot osrednjo kohezivno silo knjižne verige, zato so ključnega pomena tako za avtorja kot za založnika in bralca.

Kot je na novinarski konferenci povedala Celestina, se prodaja knjig često opredeljuje kot izključno komercialni dogodek, ob čemer je poudarila, da "knjiga ne nastane vedno le zato, da bi bila dobro prodana". So knjige, ki jih določena kultura mora imeti in najbolj primeren prostor zanje so knjigarne. Te, kot je poudarila, ponujajo cel spekter zvrsti, medtem ko se drugi prodajalci večinoma odločajo za bolj donosne knjige.

Knjigarne bi morale, kot piše v resoluciji, postati družabna, kulturna in informacijska središča ter komunikacijska vozlišča. Te nalogo po besedah Celestine veliko knjigarn že izpolnjuje, kar med drugim kaže 852 prireditev, ki so jih gostile knjigarne v letu 2011.

Posebna točka resolucije je namenjena tudi knjigarjem, ki jim je po besedah Celestine treba priznati vlogo strokovnih delavcev. V ta namen bodo opredelili osnovne poklicne standarde in normative. Knjigarji so ljudje, ki so za razliko od prodajalcev v trgovinah usposobljeni za prodajo knjig, je poudarila. Opozorila pa je še na pomen lokalnih skupnosti, ki bi morale podpreti obstoj in razvoj knjigarn.

Kafol je predstavil zahtevo po oblikovanju zakona o knjigi, ki ga v več različicah poznajo v 13 evropskih državah. Kot je dejal, se o zakonu že dogovarjajo z ministrom za kulturo Urošem Grilcem, ki se je udeležil tematske konference. Kafol v zakonu ne vidi "čarobne palčke", bo pa ta po njegovem mnenju element, ki bo v naboru kulturnih politik pomagal stabilizirati slovenski knjižni trg. Kafol upa, da bo zakon sprejet, saj nima posledic za proračun.

Zakon bi med drugim moral določiti enotno ceno knjig, ki bi bila enaka na vseh prodajnih mestih, tako v knjigarnah kot v trgovinah in trgovskih centrih. Knjigarne si namreč ne morejo privoščiti takšnih popustov kot si jih lahko neka trgovska veriga, je pojasnila Celestina.

V resoluciji je tudi poziv državnim institucijam, da oblikujejo celovito politiko podpore knjižni industriji, temelječo na dvojnem značaju knjige, ter želja po izvedbi nove nacionalne kampanje za promocijo branja in kupovanja knjig ter celoviti raziskavi slovenskih bralnih in nakupovalnih navad. Zadnja tovrstna raziskava je bila izvedena pred desetimi leti, je pojasnil Kafol.

Slovenski knjigotržci že več let beležijo upad prodaje knjig. Prodaja knjig se je zmanjšala tudi v primerjavi s prodajo drugih izdelkov, je še povedal Kafol.