Svet 19.4.2013 6:00

Mariborski baletniki na festivalu v Sankt Peterburgu

Maribor, 19. aprila - Balet SNG Maribor bo danes in v soboto s predstavo Posvetitev pomladi Edwarda Cluga na glasbo Igorja Stravinskega gostoval na mednarodnem baletnem festivalu Dance Open v ruskem Sankt Peterburgu. Mariborski ansambel bo v Aleksandrinskem gledališču na večeru baletnih enodejank nastopil z baletniki iz Dresdna in iz znamenitega Bolšoj teatra.

Mednarodni baletni festival Dance Open velja za enega pomembnejših plesnih dogodkov v Evropi. Aprila vsako leto se v Sankt Peterburgu zberejo zvezde iz sveta baleta, direktorji glavnih svetovnih baletnih ansamblov in študenti najboljših baletnih šol in akademij, ki obiskujejo mojstrske delavnice priznanih ruskih baletnih pedagogov.

Predstavo Posvetitev pomladi v koreografiji umetniškega direktorja mariborskega baleta Edwarda Cluga si je slovensko občinstvo ogledalo v sklopu predstave Hommage a Stravinsky, umetniškemu poklonu Igorju Stravinskemu. Z le to je aprila 2012 mariborski balet obeležil 130-letnico skladateljevega rojstva, pri tem pa skozi novo koreografsko podobo približal estetiko njegovih glasbenih in baletnih del širši slovenski javnosti. Skladba Posvetitev pomladi prav letošnje leto slavi 100-letnico premiere.

V Clugovi predstavi plešejo Evgenija Koškina, Catarina de Meneses, Olesja Hartmann, Tetiana Svitlična, Mirjana Šrot, Asami Nakašima, Denes Darab, Demetrius King, Sytze Jan Luske, Matjaž Marin, Tiberiu Marta in Gaj Žmavc. Scenografijo podpisuje Marko Japelj, kostumografijo Leo Kulaš, oblikovalec svetlobe je Tomaž Premzl, asistent koreografa pa Matjaž Marin.

Clug je tudi član žirije festivala Dance Open, ki ji sicer predseduje Natalija Makarova. Ta bo ob koncu festivala najboljše plesalce nagradila z eno od kristalnih replik stopala Ane Pavlove, ki so ga v bron vlili leta 1913.