Slovenija 20.4.2013 9:00

V Mariboru drevi znan novi vitez poezije

Maribor, 20. aprila - V dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo drevi finale 13. pesniškega turnirja Založbe Pivec, na katerem izbirajo najboljšo neobjavljeno izvirno pesem. Za naziv viteza oziroma vitezinje poezije se bo ponovno potegovalo 12 literatov, zmagovalec pa se bo uvrstil na Evropski pesniški turnir, ki bo novembra prav tako v Mariboru.

Med pesniki, ki so se v predfinalnih izborih v Goriških Brdih in Ljubljani uspeli prebiti v ospredje, so David Bandelj, Petra Bauman, Nina Ditmajer, Marko Elsner Grošelj, Lucija Mlinarič, Simona Kopinšek, Petra Koršič, Danica Križanič Müller, Tanja P. Hohler, Breda Pugelj, Štefan Titan in Katjuša Trampuž.

Strokovna žirija v sestavi Borut Gombač, Irena Novak Popov in Zoran Pevec bo izbrala viteza oziroma vitezinjo poezije 2013, ki bo za nagrado prejel 700 evrov, ročno kovano vrtnico in knjižno nagrado. Prav tako bo izbranec zastopal Slovenijo na Evropskem pesniškem turnirju, ki je mlajša mednarodna nadgradnja Pesniškega turnirja.

O pesmih se na finalu izreče tudi občinstvo, ki z glasovanjem izbere zmagovalca po svojem okusu.

Literarna gosta na današnji prireditvi v SNG Maribor bosta lanski vitez poezije Tomaž Šalamun in pesnica Bina Štampe Žmavc. Slavnostna govornika pa bosta podpredsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina in rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj.

Pesniški turnir so začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na največjem štajerskem gradu Riegersburg. Prvih sedem let je bil turnir vezan na Maribor, v letu 2008 pa se je razširil po vsej Sloveniji.

Kot je za STA povedal koordinator Pesniškega turnirja Nino Flisar, so z zanimanjem za sodelovanje na tekmovanju zelo zadovoljni, saj so letos na natečaj prejeli 130 pesmi. "Večinoma se prijavljajo pesniki, ki šele prodirajo na slovensko literarno sceno, v zadnjem času pa je tudi vedno več že uveljavljenih pesnikov, recimo lani Šalamun. Med zmagovalci turnirja so številni, ki so kasneje postali znani pesniki," je pojasnil.

Tudi letos so med finalisti različni profili, od starejših do mlajših, od doktorja književnosti do novinarke in bioenergetika. "Vsako leto nas preseneti, kdo vse piše poezijo," pravi Flisar.