Svet 18.4.2013 13:35

V Cannesu v boj za zlato palmo tudi Soderbergh in brata Coen

Cannes, 18. aprila - Organizatorji 66. filmskega festivala v Cannesu so danes razkrili filme, ki se bodo maja potegovali za nagrado zlata palma. Steven Soderberg je v igri za nagrado s filmom Za kandelabrom (Behind the Candelabra), brata Coen s filmom V Llewynu Davisu (Inside Llewyn Davis), Paolo Sorrentino pa s filmom Velika lepota (La grande belezza).

Nicolas Einding Refn se bo za zlato palmo potegoval s filmom Samo bogovi odpustijo (Only Gods Forgive), poročajo tuje tiskovne agencije.

V konkurenci 19 filmov za zlato palmo so med drugim še Grad v Italiji (Un chateau en Italie) Valerie Bruni -Tedeschi, ki je tudi edina režiserka v tekmovalnem programu, in Mlada in lepa (Jeune et jolie) Francoisa Ozona. Letošnjo žirijo bo vodil ameriški režiser Steven Spielberg.

Festival bo zunaj tekmovalnega programa odprl film Veliki Gatsby (The Great Gatsby) Baza Luhrmanna, čast zatvoritvene projekcije pa je pripadla filmu Zulu Jeroma Salla.

Na festivalu, ki bo v potekal med 15. in 26. majem, se bodo poklonili ameriškemu komiku Jerryju Lewisu (87), ki se bo udeležil tudi projekcije svojega zadnjega filma Max Rose. V filmu je upodobil jazz pianista, ki se sooča s smrtjo svoje žene.

Lani je v Cannesu slavil Michael Haneke s filmom Ljubezen.