Svet 19.4.2013 5:30

Na Dunaju fotografska retrospektiva Linde McCartney

Dunaj, 19. aprila - V dunajskem razstavišču Kunst Haus Wien bo od 6. junija do 6. oktobra na ogled prva obsežnejša retrospektiva fotografinje Linde McCartney. Razstava prinaša številne portrete iz njenega družinskega življenja, narave in kultnega rock'n'roll obdobja v 60. letih minulega stoletja, so sporočili z Agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.

Skozi fotografije McCartneyjeve se odražajo povezanost osebne elegance, humorja in občutka za čas, poseben učinek pa fotografijam dodajo tudi nadrealistične poteze. Poleg klasičnih fotografij razstava, katere kustosi so tudi člani družine McCartney, prinaša še videe, polaroidne fotografije in negative.

Začetki fotografske kariere McCartneyjeve segajo v 60. leta minulega stoletja, ko je kot navdušenka nad tedanjo glasbeno sceno v fotografski objektiv ujela zvezde rock'n'rolla, kot so Jimi Hendrix, Jim Morrison, The Who, Simon & Garfunkel in Janis Joplin.

Splet naključij je McCartneyevi omogočil, da je leta 1966 v New Yorku ob izidu albuma "Aftermath" fotografirala novinarsko konferenco skupine The Rolling Stones, kar je zanjo pomenilo preboj med elito fotografske umetnosti. Dve leti kasneje je naslovnico priznane ameriške glasbene revije Rolling Stone krasil njen portret Erica Claptona.

Linda McCartney (1941-1998) je bila rojena v New Yorku. Bila je aktivistka za pravice živali in zaprisežena vegetarijanka. Leta 1965 je na predstavitvi albuma skupine The Beatles spoznala Paula McCartneyja in se dve leti kasneje z njim poročila. Poleg fotografiranja se je ukvarjala tudi z glasbo in z možem posnela album "Wide Prairie". Umrla je za posledicami raka.