Slovenija 19.4.2013 9:28

Novi ravnatelj ljubljanske Drame bo igralec Igor Samobor

Ljubljana, 19. aprila - Minister za kulturo Uroš Grilc je za ravnatelja javnega zavoda Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana za obdobje petih let imenoval Igorja Samoborja. Mesto ravnatelja bo zasedel 1. maja. Samoborja sta podprla tudi svet in strokovni svet ljubljanske Drame, so sporočili iz ministrstva.

Ljubljana. Novi ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Novi ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Samobor bo zamenjal Petra Sotoška Štularja, ki ga je maja 2011 ob razrešitvi Iva Bana za vršilca dolžnosti imenovala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca.

Na javni razpis za delovno mesto ravnatelja SNG Drama Ljubljana se je prijavilo 7 kandidatov.

Na Ptuju rojeni Igor Samobor (1957) je leta 1982 za vlogo Pastorja Mandersa v uprizoritvi Ibsenovih Strahov prejel študentsko Prešernovo nagrado. Takoj po študiju se je pridružil ansamblu SNG Drama Ljubljana, katerega član je še danes. V svoji več kot 30-letni karieri je odigral prek 60 naslovnih, nosilnih, predvsem pa zelo zahtevnih karakternih vlog. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim sedem Borštnikovih nagrad za igro v letih 1992, 2001, 2004, 2005, 2007, 2009 in 2011 ter nagrado Prešernovega sklada in nagrado sklada Staneta Severja leta 1992.

Lani je Samobor za svoje delo prejel tudi najvišjo stanovsko nagrado na področju gledališča Borštnikov prstan. Samobor je po presoji žirije visok svečenik umetnosti igre. "Tak igralec, kot je on, se v imenu skupnosti vsakokrat, ko stopi na oder, izroča gledalcem. Daruje in žrtvuje," piše v obrazložitvi nagrade.