Svet 21.4.2013 6:00

Primer Inge M. na gledališka festivala v Makedonijo in na Kosovo

Peć/Bitola, 21. aprila - Gledališče ŠKUC bo z monodramo Primer Inge M. avtorjev Inge in Heinerja Müllerja v režiji Nicka Upperja gostovalo na dveh mednarodnih gledaliških festivalih v Makedoniji in na Kosovu. Drevi se bo predstavilo na festivalu monodrame MonoAkt v Peću na Kosovu, v četrtek, 25. aprila, pa še na festivalu monodrame v makedonski Bitoli.

Predstava Primer Inge M. je bila premierno uprizorjena 22. decembra 2011. Monodrama obravnava dolgoletno travmo Heinerja Müllerja zaradi krivde po samomoru njegove druge žene, pesnice Inge Müller. Sledi njunega 13-letnega zakona je najti v tako rekoč vseh Müllerjevih poznejših delih.

Monodrama je nastala na podlagi dveh krajših črtic slovitega nemškega dramatika, v celoto pa ju je povezala igralka Olga Grad, ki je poskrbela tudi za prevod. Gradova je bila za monodramo nagrajena na več mednarodnih festivalih.

Šesta izdaja festivala MonoAkt poteka v gledališču Istref Begolli v Peću. Na festivalu se bodo predstavili ustvarjalci iz Kanade, Anglije, Slovenije, Avstrije, ZDA, Bosne in Hercegovine, Tunizije in Romunije. Izbor predstav je opravil kustos in scenograf Zeni Ballazhi.

V Bitoli 15. festival monodrame organizira Center za kulturo pod pokroviteljstvom makedonskega ministrstva za kulturo in občine Bitola. Na festivalu se za nagrado poteguje deset predstav. Selektor festivala je igralec bitolskega Narodnega gledališča Petar Mirčevski.