Svet 22.4.2013 12:07

Boris Pahor predlagan za nagrado Državljan Evrope 2013

Bruselj, 22. aprila - Slovenski evropski poslanci so na pobudo evropske poslanke Mojce Kleva Kekuš vložili skupno kandidaturo za Borisa Pahorja za nagrado Državljan Evrope 2013. Pahorja so predlagali, ker je "kot kritični pisatelj in veliki intelektualec neprecenljivo vplival na slovenski jezik ter na kulturni razvoj območja med Italijo in Slovenijo".

Ljubljana, Cankarjev dom. Pisatelj Boris Pahor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Pisatelj Boris Pahor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pahor je pomemben Slovenec in veliki Evropejec, ki uživa velik ugled tako v Sloveniji in Italiji, kot tudi v mednarodnem prostoru. Ta nagrada bi ob njegovem 100. življenjskem jubileju tako pomenila veliko priznanje za njegovo življenjsko delo, so še sporočili iz pisarne evropske poslanke.

Evropski parlament podeli nagrado Državljan Evrope 2013 državljankam in državljanom Evropske unije, ki so izkazali izjemno zavezanost pri spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani in državljankami držav članic ter tako prispevali h krepitvi evropskega duha.

Imena dobitnikov nagrade bodo objavljena predvidoma v začetku junija.

Boris Pahor, rojen v Trstu, velja za enega najbolj znanih slovenskih pisateljev. V Evropi je zaslovel predvsem z deli, v katerih opisuje grozote nacističnih koncentracijskih taborišč, v Sloveniji in pri slovenski manjšini v Italiji pa je poleg literarnega opusa znan tudi po družbeno-političnem angažmaju.

Med Pahorjevimi deli so, poleg najbolj znane Nekropole, zelo znani tudi zbirka novel Grmada v pristanu ter romana Nomadi brez oaze in Spopad s pomladjo. S svojimi deli je Pahor zaslovel najprej v tujini, šele kasneje so njegovo pisavo prepoznali v domovini.

Literat bo 26. avgusta dopolnil 100 let. Praznovanja je minuli teden uvedel celodnevni simpozij Pahoriana danes v Klubu Cankarjevega doma, na katerem so o njegovem življenju in delu spregovorili številni eminentni govorci. Avtorju v čast bodo do jubileja sledili še številni dogodki.