Na hitro prelistano 27.4.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. aprila - Tokrat vam v rubriki Na hitro prelistano predstavljamo delo Etika diha in atmosfera politike filozofa Lenarta Škofa, delo ameriškega filozofa in kognitivnega znanstvenika Daniela C. Dennetta Pojasnjena zavest, avtobiografijo britanskega pustolovca Beara Gryllsa Blato, znoj in solze ter slikanico Miloša Bavca Zgodbe iz podzemlja.

Ljubljana. Knjiga Bear Gryllsa z naslovom Blato, znoj in solze. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Bear Gryllsa z naslovom Blato, znoj in solze.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Lenarta Škofa z naslovom Etika diha in atmosfera politike. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Lenarta Škofa z naslovom Etika diha in atmosfera politike.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Daniela C. Dennetta z naslovom Pojasnjena zavest. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Daniela C. Dennetta z naslovom Pojasnjena zavest.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Miloša Bavca z naslovom Zgodbe iz podzemlja: Geologija za vse otroke. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Miloša Bavca z naslovom Zgodbe iz podzemlja: Geologija za vse otroke.
Foto: STA

LENART ŠKOF PRIMERJAL KRŠČANSKA IN BUDISTIČNA ETIČNA IZHODIŠČA

V zbirki Slovenska filozofska misel Slovenske matice je izšlo delo Etika diha in atmosfera politike filozofa Lenarta Škofa. Delo vključuje primerjavo med zahodno in vzhodno naravnanostjo, predvsem pa med krščanskimi in budističnimi etičnimi izhodišči. V knjigi se tako srečata indijska zasnova etičnosti v telesnosti in evropsko izpostavljanje racionalnih razsežnosti etike in morale. Gre torej za oblikovanje gradnikov svetovnega etosa, so zapisali pri založbi. Kot je na nedavni predstavitvi knjige, podnaslovljene od etike k politiki ali poskus o intersubjektivnosti, povedal filozof in teolog Edvard Kovač, je Škofovo delo prelomno, saj v slovensko filozofsko misel vnaša nekaj resnično novega - izredno interdisciplinarnost. Škof je diplomiral na Filozofski fakulteti univerze v Ljubljani in kasneje "naredil ekskurz k religiologiji na Teološki fakulteti". V svojem delu po Kovačevih besedah obdeluje različne miselne tokove, ki sicer veljajo za nasprotne. "V njegovi knjigi nasprotniki postanejo zavezniki ali pa vsaj sogovorniki," je še menil Kovač.

PRI KRTINI POJASNJENA ZAVEST DANIELA C. DENNETTA

Zbirka Temeljna dela Založbe Krtina je bogatejša za delo ameriškega filozofa in kognitivnega znanstvenika Daniela C. Dennetta, naslovljeno Pojasnjena zavest. Dennett, dolgoletni direktor Centra za kognitivno znanost na Univerzi Tufts, se v svojih delih ukvarja z dvema osrednjima temama filozofije duha - intencionalnostjo in zavestjo. Raziskovanje tem zaokrožuje ravno v delu Pojasnjena zavest, ki ga je poslovenil Sebastjan Vörös. "V tej knjigi bom skušal razviti razumevanje zavesti, po katerem je zavest - podobno kot ljubezen in denar - pojav, ki je v presenetljivo veliki meri odvisen od naših predstav o njem. Čeprav ima - podobno kot ljubezen - kompleksno biološko osnovo, pa so nekatere njegove lastnosti - podobno kot pri denarju - odvisne od kulture in niso inherentno prisotne v fizični strukturi njegovih primerkov. Če imam prav in mi bo uspelo nekaj teh predstav ovreči, bom s tem ogrozil obstoj vseh zavestnih pojavov, ki so od teh predstav odvisni," je zapisal Dennett. Spremno besedo h knjigi je prispevala Olga Markič.

V SLOVENŠČINI IZŠLA AVTOBIOGRAFIJA PUSTOLOVCA BEARA GRYLLSA

Bear Grylls, pustolovec, nekdanji pripadnik britanske posebne vojaške enote SAS in voditelj resničnostne oddaje Neverjetno preživetje, je v knjigi Blato, znoj in solze predstavil svojo življenjsko zgodbo. Grylls je odrasel na otoku Wight, kjer ga je oče že kot fantiča naučil jadrati in plezati. Kot najstnik je raziskoval gore in borilne veščine, med študijem pa opravil izbor za pripadnike SAS, ki ga je prignal do skrajnih meja telesne in umske vzdržljivosti. Nato si je v padalski nesreči v Afriki poškodoval hrbet. Nihče ni vedel, ali bo lahko še kdaj hodil. Vendar je samo 18 mesecev pozneje - pri 23 letih - in povsem v nasprotju s pričakovanji zdravnikov postal eden najmlajših plezalcev, ki so se vzpeli na Everest. A to je le začetek njegovih neverjetnih pustolovščin, so zapisali pri založbi Učila International in dodali: "Zanimiva, ganljiva in izjemno zabavna knjiga - obvezno branje za adrenalinske navdušence, pa tudi za zapečkarje." V slovenščino jo je prevedla Urška Pajer.

ZGODBE IZ PODZEMLJA ŠOLARJEM IGRIVO PREDSTAVLJAJO GEOLOGIJO

Doktor znanosti ter znanstveni sodelavec Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec je skušal s knjigo Zgodbe iz podzemlja šolarjem geologijo približa na zabaven in igriv način. Skozi poglavja o mineralih in kamninah, vulkanih in tektoniki, potresih, ledenikih in arheoloških najdbah avtor pripoveduje zgodbo o našem planetu in otrokom približuje svet geologije, še preden ga začnejo spoznavati v šoli. Slikanica, ki jo je ilustrirala Tina Žen, ponuja odgovore na vprašanja, kot so: kako je nastala Zemlja in kako je jabolko pomagalo, da to vemo; kdo brska po našem planetu (in predvsem čemu); in kaj vemo o starosti (vsega). Delo je plod sodelovanja Študentske založbe in Geološkega zavoda Slovenije.