Slovenija 24.4.2013 9:49

Ožji izbor za kresnika z Vojnovićem, a brez Simčiča

Ljubljana, 24. aprila - Žirija Delove nagrade za roman leta je izbrala deset del, ki se bodo letos potegovala za nagrado kresnik. Med avtorji je tudi Goran Vojnović, ki je kresnika prejel že leta 2009, medtem ko se v ožji izbor ni uvrstil Zorko Simčič, ki je za delo Poslednji deseti bratje letos prejel veliko Prešernovo nagrado, so zapisali na Delu.

Letos so žiranti izbirali med 130 prispelimi deli. Kot je za časnik dejal predsednik žirije Miran Hladnik, se je za 90 odstotkov od pregledanih romanov žirija strinjala, da ne sodijo v ožji izbor, pri zadnjih desetih odstotkih pa so se njihove "literarne preference začele rahlo razhajati".

V izbor so se po aritmetičnem izboru tako uvrstila dela: Vojnovićeva Jugoslavija, moja dežela, Zahod jame Petra Rezmana, Ki od daleč prihajaš v mojo bližino Marka Sosiča, Sodba v imenu ljudstva Toma Podstenška, Da me je strah? nedavno preminule Maruše Krese, Trojke Milna Kleča, Igranje Stanke Hrastelj, Raclette Boruta Goloba, Mojstrovka Emila Filipčiča ter Sušna doba Gabrijele Babnik.

Kot so še zapisali na časniku, je kar polovica nominiranih del izšla pri Študentski založbi, Babnikova, Vojnović, Sosič, Golob in Kleč pa so tudi že stari znanci izborov za nagrado. Vojnović pa je leta 2009 nagrado, ki jo od leta 1991 podeljujejo na kresno noč, že prejel za roman Čefurji raus.

Čez mesec dni, 23. maja, bo žirija razglasila izbor petih finalistov, slavnostna razglasitev zmagovalca pa bo, kot že vrsto let, 23. junija potekala na ljubljanskem Rožniku. Nagrajenec bo prižgal kresni ogenj in prejel nagrado v vrednosti 5000 evrov.

Lansko leto je nagrado prejel Andrej E. Skubic za roman Koliko si moja?