Slovenija 26.4.2013 6:00

V Ljubljani na Slovenskih dnevih knjige okoli 6000 obiskovalcev na dan

Ljubljana, 26. aprila - V Ljubljani se danes zaključujejo Slovenski dnevi knjige, ki so po ocenah programske vodje Nine Kokelj na Kongresni trg od ponedeljka privabili okoli 6000 obiskovalcev na dan. Izjema je bil le prvi dan, ko jo je organizatorjem zagodlo vreme. Po več slovenskih mestih, kjer so potekali dnevi knjige, so organizatorji pripravili okoli 300 dogodkov.

Ljubljana. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Slovenski dnevi knjige, ki so sočasno z Ljubljano potekali še v Kopru, Novem mestu, Celju, Ormožu in Lenartu ter v Mariboru, kjer so potekali med 19. in 25. aprilom, so ponudili tako nastope tujih gostov, ruskega pisatelja Ilije Stogoffa ter bosansko-hercegovskega pesnika in pisatelja Gorana Samardžića, kot tudi slovenskih avtorjev.

Na pogovorih so se svojim bralcem med drugim predstavili Esad Babačić, Josip Osti in Janez Ramoveš. Matjaž Pikalo, Barbara Pogačnik in Meta Kušar pa so obiskovalcem dnevov razkrili nekatere druge "talente".

Na osrednjem ljubljanskem prizorišču na Kongresnem trgu so letos pod sloganom In vse je mogoče! postavili 42 stojnic, organizatorji pa so poskrbeli tudi za pester program v sodelovanju s številnimi založbami in pridruženimi partnerji, katerih dejavnost prav tako določa knjiga - Kinodvorom, Hišo eksperimentov in Pionirskim domom - centrom za kulturo mladih.

Tako v Ljubljani kot v Mariboru so 23. april, ko je na svetovni dan knjige svetovna prestolnica knjige postal Bangkok, obeležili z literarnim maratonom.