Slovenija 29.4.2013 4:00

Mednarodni dan plesa: Ugasnite televizorje in se pridružite plesu

Ljubljana, 29. aprila - Na dan, ko se je rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre (1727-1810), obeležujemo danes mednarodni dan plesa. Ugasnimo televizorje in računalnike ter se pridružimo plesu in skozenj praznujmo življenje, v letošnji poslanici poziva tajvanski koreograf Lin Hwai-min.

Argentina. Tango, ples. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Argentina.
Tango, ples.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"V digitalni dobi slike gibov dobivajo milijone oblik. Neverjetne so, vendar ne bodo nikdar zmogle zamenjati plesa, ker ne dihajo. Ples je slavljenje življenja," je zapisal. "Ples je močno orodje izraza ter govori zemlji in nebu. Govori o našem veselju, našem strahu in naših željah. Ples govori o nedotakljivem, a vendar razkriva stanje duha človeka ter značaje in nravi ljudstev," je še dodal.

Ples se dogaja v trenutku izginotja. Gibi izginejo v trenutku, ko nastanejo, ples pa obstaja samo v tem bežnem trenutku. Je neprecenljiv, je metafora življenja, razmišlja Hwai-min.

Predsednik Plesne zveze Slovenije Drago Šulek je v nacionalni poslanici zapisal, da je veliko filozofov, poetov, znanih osebnosti in priznanih plesalcev pisalo, pelo in govorilo o plesu. Da je ples skriti jezik duše, da so plesalci glasniki bogov, da je ples ljubezen.

"A vsak plesalec, toliko bolj tisti, ki se prepusti strogemu ocenjevanju in tisočerim očem, se na plesnem parketu sooči predvsem sam s seboj, premaguje sebe in v sebi premaguje meje," je dodal.

Poleg tega so pri Plesni zvezi, ki letos obeležuje 59. leto delovanja, pripravili natečaj, na katerem bodo zbirali posnetke plesnih nastopov, izvedenih na današnji dan.

Plesna zveza združuje 80 društev in več kot 3000 tekmovalcev standardnih in latinsko ameriških, modernih tekmovalnih plesov in akrobatskega rokenrola.

Prešerna Ana, ulični festival, ki ga je gledališče posvetilo praznovanju svetovnega dneva plesa, bodo letos zaradi "potrebe po racionalizaciji stroškov in predvsem zaradi želje bo vsebinski prenovi" prestavili v sklop festivala uličnega gledališča Ana Desetnica, ki bo potekal polet, so zapisali na spletni strani.

Ples je svoj praznik dobil leta 1982 na pobudo Mednarodnega plesnega komiteja Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI) pri Unescu, avtor prve mednarodne poslanice pa je bil slovenski plesalec, koreograf in režiser Henrik Neubauer. Danes mednarodni dan plesa proslavljajo po vsem svetu.