Svet 3.5.2013 11:12

Zlati lev za življenjsko delo letos Williamu Friedkinu

Benetke, 3. maja - Ameriški režiser William Friedkin, ki mu je leta 1973 svetovno slavo prinesel Izganjalec hudiča, bo na letošnjem 70. beneškem filmskem festivalu, prejel zlatega leva za življenjsko delo. Oskarjevec Friedkin bo nagrajen za pomembno vlogo pri oblikovanju ameriške kinematografije, je obrazložitev organizatorjev povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Italija, Benetke. Ameriški režiser William Friedkin. Foto: Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Ameriški režiser William Friedkin.
Foto: Xinhua/STA

Prispevek 77-letnega režiserja, ki je leta 1971 prejel oskarja za film Francoska zveza, v spomin ljubiteljev filma pa se je zapisal tudi s črno komedijo Morilec Joe (2011), je po besedah umetniškega direktorja festivala Alberta Barbere izjemen. Kot je poudaril, je Friedkin prispeval k temeljiti prenovi ameriške kinematografije oziroma k "novemu Hollywoodu".

Friedkin je ponosen, da bo prejel nagrado najstarejšega filmskega festivala. "Benetke so, še posebno v času filmskega festivala, zame duhovna domovina. Zlatega leva nisem nikoli pričakoval, zdaj pa ga sprejemam z veliko hvaležnostjo in ljubeznijo", je dejal ob novici.

Na beneškem festivalu bodo med drugim predvajali tudi restavrirano različico Friedkinovega filma "Sorcerer" (Čarovnik), ki ga je sam označil za najbolj oseben film v svoji karieri, še piše AFP.

Letošnji Beneški filmski festival bo potekal med 28. avgustom in 7. septembrom. Program bo znan julija.