Svet 4.5.2013 5:30

Slovenski načrt za vrtec Chameleon nagrajen v Londonu

London, 4. maja - Slovenski arhitekturni načrt za vrtec Chameleon je zmagal na izboru za najboljše arhitekturne projekte World Architecture News (WAN) v Londonu. Izbran je bil izmed 150 projektov v kategoriji izobraževanja. Projekt je usmerjen v prihodnost in upošteva ekonomske omejitve, piše v obrazložitvi nagrade.

Vrtec "Chameleon - flexible kindergarten" je delo slovenskih strokovnjakov za arhitekturo, gradbeništvo, energetiko in financiranje. Nastal je pred dobrim letom kot odgovor na zaostrene razmere na slovenskem gradbenem trgu, ko je direktor podjetja Slogradnje, ki ima v lasti blagovno znamko Chameleon, Mirko Požar združil različne strokovnjake, da bi pripravili projekt sodobnega in otrokom prijaznega vrtca.

Vrtec je zasnovan modularno in se lahko uporablja na kateri koli lokaciji po vsem svetu. Projekt je osvojil žirijo s svojo prožno zasnovo in zanimivo logiko. Z modularno zasnovo je projektu uspelo ohraniti arhitekturno strogost z ustvarjanjem različnih svetlobnih pristopov. Takšna zasnova deluje na vseh ravneh in je odličen primer sodobnih arhitekturnih pristopov za prihodnost, je zapisala žirija.

To je prva tovrstna prestižna nagrada, ki jo je kdajkoli prejel slovenski arhitekturni projekt. Avtor arhitekture je biro Modular Arhitekti, so sporočili iz podjetja Slogradnje.

Nagrado letno podeljuje ena vodilnih organizacij na področju arhitekture World Architecture News. Prispela dela - letos so v različnih kategorijah prejeli 1379 prijav - je ocenjevala 22 članska mednarodna žirija.