Slovenija 6.5.2013 4:00

V Kinodvoru začetek projekcij v sklopu Filmskega tedna Evrope

Ljubljana, 6. maja - S projekcijo filma Popolni čut škotskega režiserja Davida Mackenzija se bo v Kinodvoru začel Filmski teden Evrope. Do 12. maja se bo v kinematografih 13 slovenskih mest zvrstilo 18 filmov, ki si jih bodo ljubitelji evropskega filma lahko ogledali brezplačno.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Nocojšnji Mackenzijev film bo ponudil ljubezensko zgodbo o kuharju Michaelu (Ewan McGregor) in znanstvenici Susan (Eva Green), ki se zaljubita ravno, ko začne razsajati epidemija, ki ljudem uničuje vse čute enega za drugim.

Filmski teden Evrope bo tako kot lani potekal v Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju, Slovenj Gradcu, Radovljici, Sežani, Izoli in Novi Gorici, letos pa bo prvič obiskal še Ptuj, Trbovlje, Domžale in Krško. Prireditev, ki po vsej Evropi poteka v dneh okoli 9. maja, dneva Evrope, v Sloveniji pripravljajo že peto leto zapored.

Med izbranimi filmi bodo prejemniki nagrade Evropskega parlamenta LUX, nagrajenci najvidnejših evropskih festivalov ter z oskarjem nagrajeni filmi.

Šest filmov bo prikazanih premierno. Poleg otvoritvenega filma so med premiernimi projekcijami še britanska socialna drama Tiranozaver v režiji Paddyja Considinea, zgodovinska drama španske režiserke Iciar Bollain Tudi dež ter mešanica animiranega in igranega filma Smrt superjunaka v režiji Iana Fitzgibbona.

Prikazan bo tudi film avstrijskega režiserja Ulricha Seidla Paradiž: Ljubezen, ki ga bo pospremila okrogla miza z naslovom Sugar Mamas - Postkolonializem "črne celine", na kateri bodo razmišljali o oblikah kolonializma. Večera na Ptuju in v Izoli bosta posvečena izboru najboljših kratkih irskih filmov.

Filmski teden Evrope bo ponudil tudi številne spremljevalne dogodke, druženja ter pogovore s filmskimi ustvarjalci in ustvarjalne delavnice za najmlajše.

Projekt skupaj pripravljajo Predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad Vlade RS za komuniciranje v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in MEDIA Deskom Slovenija.