Slovenija 4.5.2013 12:32

V Slovenski kinoteki večer filmov hrvaškega režiserja Galiča

Ljubljana, 4. maja - V Slovenski kinoteki bodo v sklopu filmskih večerov Slovenskega filmskega arhiva v ponedeljek, 6. maja, ob 17. uri predstavili projekt restavracije in digitalizacije hrvaškega filma Crne ptice (Črne ptice) režiserja Eduarda Galića. Predstavljenemu projektu bodo sledile projekcije Galićevih filmov po izboru hrvaške kinoteke.

Ljubljana, Kinoteka. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Kinoteka.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA

Režiserja Galića bosta predstavila Juraj Kukoč iz Hrvaške kinoteke (HK) in Tatjana Rezec Stibilj iz Slovenskega filmskega arhiva pri arhivu RS (SFA), o skupnem projektu restavracije filma pa bosta spregovorila vodja HK Carmen Lhotka in vodja SFA Lojz Tršan. Predstavili bodo tudi tehnični postopek, o katerem bosta spregovorila hrvaški in slovenski partner pri digitalizaciji filma, Tomislav Vujović iz Vizij Zagreba in Bojan Mastilovič iz podjetja Restart Ljubljana.

Dogajanje filma Crne ptice iz leta 1967 je postavljeno v poslednje dni druge svetovne vojne. Prikazuje poizkus ustašev, da ujetnike nekega koncentracijskega taborišča pobijejo, preden pridejo osvoboditelji. Vlak z zaporniki bi moral biti vržen v zrak ob eksploziji mine, ko bi se zapeljal čez most. To nalogo naj bi opravilo šest zapornikov, ki akcije ne izvedejo, ob čemer rešitev sotrpinov plačajo s svojimi življenji.

Pri hrvaški klasiki so sodelovali tudi slovenski filmarji. Koproducent filma je bilo ljubljansko podjetje Viba, direktor fotografije pa je slovenski mojster Mile de Gleria, so sporočili iz Slovenske kinoteke.

Po prikazu restavrirane različice Crne ptice bodo v sklopu filmskih večerov Slovenskega filmskega arhiva oziroma v okviru Dneva Hrvaške kinoteke v Ljubljani na ogled še Galićevi filmi "Sunt lacrimae rerum", Predvečer, Klesarji in "Quorum".