Svet 5.5.2013 6:00

Režiser Wong Kar Wai bo prejel francosko odlikovanje

Pariz/Hongkong, 5. maja - Kitajski režiser Wong Kar Wai bo danes imenovan za komanderja reda umetnosti in leposlovja Francoske republike. Njegovo delo je že dolga leta priznano v Franciji, kjer je prejel več priznanj, med njimi leta 1997 zlato palmo za režijo za film Happy Together (Srečna skupaj). Odlikovanje bo prejel ob odprtju festivala Le French May v Hong Kongu.

Z odlikovanjem se bo Wong Kar Wai pridružil slovitim osebnostim iz filmskega sveta, kot so Clint Eastwood, Sean Connery in Michael Caine, pa tudi drugim umetnikom, med njimi pesniku T. S. Eliotu in pevcu Davidu Bowieju. Leta 2011 je odlikovanje prejel tudi tržaški pisatelj Boris Pahor.

Odlikovanje bo kitajskemu režiserju izročili francoski zunanji minister Laurent Fabius, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Wong Kar Wai (1956) se podpisuje pod 31 scenarijev in 18 režij. Za svoje delo je prejel številne nagrade. Bil je član, pa tudi predsednik žirij prestižnih festivalov, tudi v Cannnesu. Letos je predsedoval žiriji mednarodnega filmskega festivala v Berlinu.