Svet 7.5.2013 6:00

Danes mineva 180 od rojstva Johannesa Brahmsa

Hamburg, 7. maja - Pred 180 leti se je na današnji dan rodil nemški skladatelj Johannes Brahms, poznan po delih, kot so Nemški rekviem, Madžarski plesi in Dvojni koncert za violino, violončelo in klavir. Brahms, ki je večino življenja preživel na Dunaju, se je v glasbi nagibal k klasicistični glasbeni formi, ki pa je vsebovala romantične harmonske značilnosti.

Brahms je skladal za klavir, komorne zasedbe, simfonične orkestre in zbore. V glasbenem izražanju se je opiral na Ludwiga van Beethovna in na baročne mojstre, je zapisano v Velikem svetovnem biografskem leksikonu. Kot pianist je večino svojih del tudi izvajal ter koncertiral in dirigiral po Evropi.

Bil je velik perfekcionist, ki je veliko del, za katera je verjel, da niso dovolj dobra, uničil, veliko pa je ostalo tudi neobjavljenih.

Brahmsa je dirigent Hans von Bülow z Johannom Sebastianom Bachom in Beethovnom označil za "tri B-je" klasične glasbe.

V zasebnem življenju je Brahms prijateljeval s skladateljem Robertom Schumannom, po njegovi smrti pa je ostal v stikih z njegovo vdovo, pianistko Claro Wieck Schumann, ki je postala njegova zaupnica in svetovalka.

V nekem pismu ji je Brahms zaupal: "Nekaj popolnoma drugega je skladati za instrumente, ki jih poznaš le bežno in jih lahko slišiš samo v glavi, kot pa za klavir. Pri klavirju vem, kaj pišem in zakaj pišem tako ali drugače."

Brahms, ki je bil prepoznan že za časa življenja, je umrl 3. aprila 1897 na Dunaju.