Slovenija 8.5.2013 4:00

Književnost Zasavja za uvod v 45. srečanje penovcev na Bledu

Bled, 8. maja - Z literarnim večerom, posvečenim književnosti Zasavja, se bo na Bledu začelo 45. mednarodno srečanje pisateljev. Zvečer bo pisatelje na Brdu pri Kranju sprejel minister za kulturo Uroš Grilc. Srečanje bo med drugim postreglo z okroglimi mizami in branji, pa tudi s skupščino Mirovnega komiteja Mednarodnega PEN.

Nocojšnjega literarnega večera o književnosti Zasavja se bodo udeležili Uroš Zupan, Marjan Strojan in Roman Rozina. Dogodek bo povezovala Ifigenija Simonović.

Prva tradicionalna okrogla miza v sklopu srečanja, ki se ga bodo udeležili predsedniki vseh odborov in komitejev Mednarodnega PEN, bo na vrsti v četrtek. Posvečena bo spreminjajočim se razmerjem med kulturnimi središči in periferijo v digitalni dobi ter se bo navezovala na današnji literarni večer. Druga okrogla miza bo namenjena razmislekom in idejam o tem, kako se bo Mednarodni PEN, glede na civilizacijske in kulturne spremembe v svetu, razvijal v prihodnje.

Tretje omizje, naslovljeno Pisatelj kot popotnik, ki ustvarja mir pred izzivi novih medijev organizira Mirovni komite Mednarodnega PEN. Na njem se bodo, kot je za STA povedal podpredsednik Slovenskega PEN Tone Peršak, posvetili vprašanju, kako pisatelj, ki s svojim delom potuje skozi druge kulture, kot dejavnik miru in razumevanja med različnimi kulturami in narodi vpliva na bralce.

V sklopu sobotne skupščine Mirovnega komiteja Mednarodnega PEN, ki ga vodi Edvard Kovač, bodo na Bledu izvolili novega predsednika komiteja. Le ta je bil leta 1984 ustanovljen na pobudo slovenskega pisatelja Miloša Mikelna, v Slovenskem PEN pa si prizadevajo, da bi ohranili tradicijo predsedovanja slovenskega literata. Za novega predsednika predlagajo Peršaka.

Med dogodki bo posebno pozornost pritegnil literarni večer, ki ga v četrtek prireja nedavno ustanovljena ženska sekcija Slovenskega centra PEN - Mira. Gostja srečanja bo nizozemska pisateljica Margriet de Moor. Tu bo še sobotno srečanje ženskega odbora Mednarodnega PEN na temo Kdo je kdo ali mreženje pisateljic.

Penovci se bodo od Bleda poslovili v nedeljo.