Slovenija 7.5.2013 11:21

Literarni festival Vilenica se iz Lipice seli v Koper

Ljubljana/Koper, 7. maja - Ena največjih kulturnih prireditev pri nas, mednarodni literarni festival Vilenica, se bo v svoji 28. izdaji iz Lipice preselila v Koper. Ker so v Lipici zaprli hotel Klub, tam zdaj ni več dovolj kapacitet za vse goste, je za STA pojasnila v.d. vodje festivala Maja Kavzar.

Lani so zadrego z nočitvami reševali tako, da je del udeležencev festivala bival v Sežani, kar pa se ni izkazalo za najboljšo rešitev. S tem se je izgubil festivalski utrip, ki ga določa druženje.

Vilenica, ki bo letos potekala med 11. in 15. septembrom, se tako seli v Koper. Tam bo nekakšna baza, koncept pa ostaja nespremenjen, je dejala Kavzarjeva. Tudi letos bodo potekali literarni večeri po kraških vaseh, podelitev nagrade bo, kot vedno, v kraški jami, po kateri festival nosi ime.

Kavzarjeva verjame, da Koper ponuja kar nekaj novih priložnosti za razvoj festivala, od slikovitosti morja do morebitnega novega študentskega občinstva. Na festivalu sicer upajo, da bodo hotel Klub v Lipici čim prej obnovili, saj je vileniški festival nenazadnje močno povezan prav s tem krajem.

Maja Kavzar, sodelavka Društva slovenskih pisateljev, ki organizira vileniški festival, pri projektu sodeluje že dlje časa. Potem ko je mesto vodenja festivala zaradi nove zaposlitve na ministrstvu za kulturo zapustil Gašper Troha, je Kavzarjeva prevzela funkcijo v.d.

Novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili vse novosti in program letošnje Vilenice, bo 15. maja.