Na hitro prelistano 11.5.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. maja - Pri Študentski založbi so v zbirki Beletrina izdali roman Margriet de Moor Slikar in dekle, pri Modrijanu pa knjigo Božidarja Jezernika Goli otok - Titov gulag. Brane Kastelic je pri založbi WS izdal dve knjigi iz erotične trilogije Pravica noči Goli v ljubezni in Izleti v mesenost, Mladinska knjiga pa delo Supervodnik za punce.

Ljubljana. Mladinsko delo Supervodnik za punce. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinsko delo Supervodnik za punce.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Božidarja Jezernika Goli otok - Titov gulak. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Božidarja Jezernika Goli otok - Titov gulak.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Margriet de Moor Slikar in dekle. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Margriet de Moor Slikar in dekle.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga iz erotične trilogije Braneta Kastelica Pravica noči Goli v ljubezni. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga iz erotične trilogije Braneta Kastelica Pravica noči Goli v ljubezni.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga iz erotične trilogije Braneta Kastelica Pravica noči Izleti v mesenost. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga iz erotične trilogije Braneta Kastelica Pravica noči Izleti v mesenost.
Foto: STA

SLIKAR IN DEKLE - ROMAN Z ZGODBO O DEKLETU Z REMBRANDTOVE SLIKE

Nizozemska pisateljica Margriet de Moor v romanu spremlja zgodbo, kot že naslov pove, umetnika in deklice. A ne kakršnega koli umetnika in ne običajnega dekleta. Za likom slikarja se skriva sam Rembrandt van Rijn, ki je mlado Danko, ki so jo obesili v Amsterdamu, ovekovečil na sliki Elsje Christiaens na vislicah. Dogajanje romana je tako postavljeno v vrvež nizozemske prestolnice 17. stoletja, v čas cvetenja trgovine in umetnosti. Roman obuja usodo svetovno znanega slikarja, ki je pravkar v drugo ovdovel, ter mlade Danke, ki je pripotovala v Amsterdam, da bi našla svojo sestro. Zaslišanje, obsodba in usmrtitev v Mestni hiši so tragični vozel romana, ki se razpleta na ozadju živo naslikane tapiserije zlate dobe v zgodovini Nizozemske.

Margriet de Moor (1941) je leta 1991 izdala svoj prvi roman "Eerst grijs dan wit dan blauw" (Najprej sivo, potem belo, potem modro), za katerega je prejela osrednje nizozemsko literarno nagrado AKO. Vse od vstopa na literarno prizorišče je deležna pozornosti kritikov in javnosti, odmevni so tudi njeni eseji. Njeni romani so prevedeni v skoraj vse svetovne jezike, slovenski bralci pa so jo doslej poznali po romanih Egiptovski vojvoda in Virtuoz. Slednji je izšel ob avtoričinem obisku Slovenije v okviru Ljubljane - Svetovne prestolnice knjige leta 2010. Tako kot prejšnja romana je tudi pričujočega prevedla Tanja Mlaker.

GOLI OTOK - TITOV GULAG - DELO, KI OSVETLJUJE KONCENTRACIJSKO TABORIŠČE NA GOLEM OTOKU

Delo Goli otok - Titov gulag Božidarja Jezernika prinaša pripoved o koncentracijskem taborišču na Golem otoku in tamkajšnjih kaznjencih. Poljski zgodovinar in esejist Adam Michnik v predgovoru knjige piše: "Ta knjiga je najprimernejši komentar k najznamenitejšim dosežkom 'taboriščne literature', k Solženicinu, Šalamovu, Borowskemu in Herlingu - Grudzinskemu. Knjiga ponovno odpira nekatera vprašanja poglavja zgodovine jugoslovanskega socializma "s človeškim obrazom". Avtor se med drugim sprašuje, kako se koncentracijski taborišči na Golem otoku in Svetem Grgarju razlikujeta od ostalih koncentracijskih taborišč, ali so bili zaprti le člani Komunistične partije, ali je bilo socialistično samoupravljanje prvič uvedeno na Golem otoku ter kakšen je bil delež žensk med zaporniki.

Božidar Jezernik je profesor za etnologijo Balkana in kulturno antropologijo. Po diplomi na Pravni fakulteti je magistriral in doktoriral še na filozofski. Več let je bil predstojnik oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo, med letoma 2003 in 2007 tudi dekan Filozofske fakultete. Izdal je 18 knjig, ki so bile prevedene v več jezikov. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.

GOLI V LJUBEZNI IN IZLETI V MESENOST - PRVI KNJIGI EROTIČNE TRILOGIJE BRANETA KASTELICA

Prvi knjigi trilogije Goli v ljubezni in Izleti v mesenost prinašata po 33 zgodb in basni za odrasle, ki jih je Brane Kastelic tudi ilustriral. Trilogijo je naslovil Pravica noči, čeprav, kot je zapisal v predgovoru druge - Izletov mesenosti, "ljubezenske pravice niso omejene na noči (...) Ima pa noč še vedno posebno magično moč". Ko gre za ljubezen, se avtor strinja z mislijo legendarne hollywoodske dive Mae West, ki je znana po mislih o seksu, med drugim po izreku: "Seks je čustvo v gibanju".

Kastelic je kolumnist in pisatelj, ki ga večina pozna kot londonskega dopisnika, v zadnjem času pa tudi kot žiranta TV šova Slovenija ima talent. V Veliko Britanijo se je preselil pred 25 leti. Novinarsko kariero je začel najprej na slovenskem nacionalnem radiu, nadaljeval na BBC v Londonu, kjer je bil urednik leta 2005 ukinjenega slovenskega uredništva. Nadaljuje kot dopisnik za POP TV in Dnevnik.

SUPERVODNIK ZA PUNCE - PRIROČNIK S ŠTEVILNIMI ZAMISLIMI IN DEJAVNOSTMI ZA ODRAŠČAJOČA DEKLETA

Supervodnik britanske avtorice Deborah Chancellor z ilustracijami Jessice Secheret v prevodu Nataše Müller prinaša kopico zamisli in dejavnosti, ki bodo popestrile življenje deklicam. V njem so nasveti, kako pripraviti zabavo v pižamah, oblikovati zapestnice prijateljstva, prenoviti sobo in izdelati spominski album. Napisanega pa je tudi veliko zanimivega o petju, plesu, igranju in drugih vrstah umetnosti. Na koncu je tudi poglavje o zdravem življenju, ki prinaša podatke o športih in igrah, o zunanji in notranji lepoti ter dobrem počutju.