Slovenija 7.5.2013 19:45

Lauševiću se je življenje obrnilo na glavo kot v filmu

Ljubljana, 7. maja - Ob izidu slovenskega prevoda knjige Leto mine, dan nikoli Žarka Lauševića so v Slovenski kinoteki pripravili okroglo mizo, posvečeno avtorju, ki se mu je po besedah režiserja Dušana Jovanovića vse zgodilo kot v filmu. Leta 1993 je Laušević, v 80. letih poznan kot mlad perspektiven igralec, v samoobrambi s pištolo ubil dva človeka in tretjega ranil.

"Njegova zaporniška usoda ima filmsko karakteristiko. Vse, kar se mu je kasneje zgodilo, se mu je zgodilo že na filmih. Ubil je človeka, emigriral je, izgubil je družino. Bil je del vsega tega, kar je prej na filmu kot problem prinašal pred jugoslovansko občinstvo," je dejal Jovanović.

Kot je dodal, je knjiga v eni sapi tako avtobiografija in dokumentaren prispevek k zgodovini enega leta, kot tudi roman in zgodba, napisana po resničnih dogodkih.

"V knjigi se z njegovimi občutji, razmisleki, mučenjem samega sebe in poskusom prediranja teme svojega zločina meša literatura Alberta Camusa in Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega," je še dejal.

Laušević, ki je upodobil like, kot sta Šilja v kultni nadaljevanki Sivi dom in partizanski poročnik v filmu Oficir z vrtnico (1987), je bil v Podgorici vpleten v pretep, ki se je končal s smrtjo napadalcev.

Kot je na današnji okrogli mizi dejal srbski igralec Svetozar Cvetković, je bil strelski obračun posledica smrtnih groženj, ki jih je Laušević prejemal po predstavi Sveti Sava iz leta 1990, ki so jo zaradi nestrinjanja z upodobitvijo Save prekinili srbski nacionalistični ekstremisti.

"Lauševiću so ljudje zaradi varnosti svetovali, naj s seboj nosi pištolo," je dejal Cvetković, ki meni, da je bil Laušević eden od poslednje generacije igralcev, ki so bili prepoznavni po celotnem območju bivše Jugoslavije in so predstavljali pozitiven duh različnosti, ki je obstajala v nekdanji skupni državi.

"Ta tragična usoda in tragični dogodek sta povezana z obdobjem, ki je v ljudeh pustilo grozen grenak priokus," je dodal.

Lauvševića, ki je v svet filma vstopil v času, "ko je zabava že končana, po smrti Tita, v času inflacije", se je prijela oznaka neposrednega igralca, kar mu je prineslo veliko priljubljenost, je o igralcu, ki zaradi varnosti biva v ZDA, dejal hrvaški zgodovinar filma Danijel Rafaelić.

Knjiga je v državah bivše Jugoslavije zbudila veliko zanimanja tako med bralci kot kritiki, v Srbiji pa postala celo najbolj prodajana knjiga zadnjih nekaj desetletij. V slovenščino jo je prevedla Lili Potpara.

V Slovenski kinoteki so po okrogli mizi predvajali film Oficir z vrtnico, ki uvaja kratko retrospektivo Lauševića.