Slovenija 9.5.2013 4:00

Na Bledu tudi o vlogi Mednarodnega PEN danes in v prihodnosti

Bled, 9. maja - Po sredinem uvodu bo do sobote dogajanje na 45. mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu zelo zgoščeno. V Hotelu Park bo danes na vrsti prva okrogla miza na temo Literarno ustvarjanje: Z obrobja v središče, popoldan pa bodo literati spregovorili o vlogi Mednarodnega centra PEN danes in v prihodnosti.

Prva tradicionalna okrogla miza letošnjega PEN srečanja bo posvečena spreminjajočim se razmerjem med kulturnimi središči in periferijo v digitalni dobi. Izhodišča za slovensko primerjavo so bila podana že v sredo, ko so o svojem ustvarjanju spregovorili zasavski literati Uroš Zupan, Marjan Strojan in Roman Rozina.

Popoldanska panelna diskusija, ki se je bodo udeležili predsedniki vseh odborov in komitejev Mednarodnega PEN, pa bo namenjena razmislekom in idejam o tem, kako se bo Mednarodni PEN, glede na civilizacijske in kulturne spremembe v svetu, razvijal v prihodnje. Podpredsednik slovenskega PEN Tone Peršak je na nedavni novinarski konferenci napovedal, da bo med drugim beseda tekla o večjem povezovanju med PEN centri v posameznih regijah. Pogovor bosta povezovala predsednik Mednarodnega PEN John Ralston Saul in generalni tajnik Hori Takeaki.

Med večjimi dogodki letošnjega srečanja bo tudi nocojšnji literarni večer nedavno ustanovljene ženske sekcije Slovenskega centra PEN - Mire, na katerem bodo brale članice Mire in članice ženskega odbora Mednarodnega PEN. Po vsej Sloveniji bodo potekali tudi literarni večeri udeležencev 45. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu. Penovski program se bo nadaljeval v petek.