Slovenija 9.5.2013 10:31

Prešernovo gledališče gosti ameriškega dramatika Shanleyja

Kranj, 9. maja - V Prešernovem gledališču Kranj te dni gostijo ameriškega dramatika, scenarista in režiserja Johna Patricka Shanleyja, ki si bo soboto ogledal po njegovem besedilu nastalo dramo predstavo Dvom. Srečal se bo tudi z udeleženci mednarodnega srečanja PEN, so sporočili iz kranjskega gledališča.

Prihod avtorja na predstavo je vsakokrat vznemirljivo doživetje, saj se po besedah direktorice kranjskega gledališča Mirjam Drnovšček ustvarjalci vedno sprašujejo, ali so s predstavo zadeli bistveno sporočilnost teksta.

John Patrick Shanley je dobitnik vrste uglednih nagrad, med drugim je bil njegov film Mesečnica nagrajen z oskarjem, za dramo Dvom pa je med drugim prejel Pulitzerjevo nagrado. Po Dvomu je v lastni režiji posnel tudi film, v katerem so nastopili Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams in Viola Davis.

Predstavo v produkciji kranjskega gledališča je režiral Alen Jelen, dramaturginja je bila Marinka Poštrak, v njej pa nastopajo igralci Borut Veselko, Vesna Jevnikar, Vesna Slapar in Maša Kagao Knez.

Shanley se bo po predstavi srečal z udeleženci letošnjega mednarodnega blejskega srečanja PEN, v gledališču pa pripravljajo tudi pogovor z uglednim dramatikom.

Dogajanje drame Dvom je postavljeno v katoliško šolo v Bronxu, kjer vlada konzervativna, a načelna sestra Alojzija, ki je strah in trepet vseh učencev, pa tudi nun, ki poučujejo na šoli. Njeno nasprotje je oče Flynn, župnik in učitelj telovadbe, saj s svojimi pridigami presega miselno ozkost.

Zaradi odprtosti je blizu učencem, kar v sestri Alojziji začne vzbujati sume. Nasprotja med njima prerastejo v konflikt, zaradi katerega njen dvom samo še narašča. V zapletu se pokažejo dileme, povezane s spolnimi zlorabami v šoli in tudi katoliški cerkvi. Drama Dvom bo prva uprizoritev, ki se loteva te tematike, pri nas, so še zapisali v gledališču.