Slovenija 10.5.2013 4:00

V Mariboru se začenja 15. festival Magdalena

Maribor, 10. maja - Z odprtjem razstave ilustracij umetnika Mihe Kosmača z naslovom The Watcher se bo v Mariboru začel 15. mednarodni festival kreativne komunikacije Magdalena. V organizaciji Društva za vizualne komunikacije bo do sobote gostil predavanja in razstave uglednih svetovnih strokovnjakov s področja oblikovanja, medijev in komuniciranja.

Festival Magdalena poteka od leta 1999 kot alternativa dragim in uradnim oglaševalskim festivalom. Do danes se je na njem predstavilo že več kot 6000 kreativnih komunikacijskih rešitev oblikovalcev iz več kot 20 držav, obiskalo pa ga je že več kot 30.000 udeležencev. Festival sodi med najpomembnejše tovrstne dogodke v Evropi in je vključen v številna mednarodna partnerstva in sodelovanja.

Glavni del programa bo potekal v soboto, ko bodo v Vetrinjskem dvoru ves dan potekale delavnice in predavanja, glavni in najpomembnejši del Magdalene pa se bo začel ob 20.30 uri v Narodnem domu Maribor, kjer bodo mladim ustvarjalcem podelili nagrade, Magdalenine zlate in srebrne modrce.

Vodilno sporočilo letošnjega festivala je, da vsak posameznik šteje, kar kaže tudi celostna grafična podoba, ki jo je zasnoval grafični oblikovalec in ilustrator Miha Kosmač. Po njegovih besedah ta služi kot protiutež trenutnemu družbenemu stanju.

"Povod snovanja so ljudje, ki me skozi leta navdihujejo, saj ne glede na situacijo vztrajajo in verjamejo vase. Podoba jasno sporoča dejstvo, da je vsak posameznik nekdo. Nekdo, ki šteje. Ta trditev je postavljena v središče in povišana v vodilo letošnjega festivala. Neposredno nagovori vsakogar brez izjeme, njen namen pa je, da prebudi pozitivna čustva ter vlije voljo in samozaupanje," je dodal Kosmač.