Slovenija 10.5.2013 12:41

Na Bledu spregovorili o delovanju pisateljev in njihovi vlogi pri spreminjanju sveta

Bled, 10. maja - Udeleženci 45. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu so se danes zbrali na okrogli mizi Mirovnega komiteja Mednarodnega PEN, na kateri so razmišljali o pisatelju kot popotniku, ki ustvarja mir. Izpostavili so spoštovanje različnih kultur in narodov ter odgovornost pisateljev in njihov potencial za spreminjanje sveta.

Bled, hotel Park. Mednarodno srečanje pisateljev. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, hotel Park.
Mednarodno srečanje pisateljev.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, hotel Park. Mednarodno srečanje pisateljev. Marketa Hejkalova iz češkega PEN. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, hotel Park.
Mednarodno srečanje pisateljev.
Marketa Hejkalova iz češkega PEN.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, hotel Park. Mednarodno srečanje pisateljev. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, hotel Park.
Mednarodno srečanje pisateljev.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, hotel Park. Mednarodno srečanje pisateljev. Foto: Tinkara Zupan/STA

Bled, hotel Park.
Mednarodno srečanje pisateljev.
Foto: Tinkara Zupan/STA

V svojem ustvarjalnem delu se pisatelj veliko bolj kot pa turistični popotnik ozira po raznih pokrajinah. "Pokrajino ne samo gleda in jo občuduje, ampak ji tudi prisluškuje, saj želi v svojem itinerariju zaznati nove globine življenja," je pojasnil predsednik Mirovnega komiteja Mednarodnega PEN Edvard Kovač.

Literarni ustvarjalec se ozira naokrog in opisuje pokrajino, ki mu omogoča razumevanje globine duše drugega naroda in mu omogoča, da jo še bolj spoštuje. Pisatelj na svojem potovanju želi stopiti v kulturo in skrivnosti jezika naroda, ki ga obiskuje, in s tem svojim gostiteljem prebuja zavest o naravnem in kulturnem bogastvu, ki ga posedujejo, je prepričan Kovač.

Hkrati ko pisatelj spoznava in piše o avtentičnosti kulture drugega naroda, pomaga odpravljati predsodke in stereotipe o drugih narodih, ki so se ustvarili skozi zgodovino. Zaradi poznavanja drugega pa lažje razume tudi sebe in svojo kulturo. Zato se po Kovačevem mnenju bolj pogumno zoperstavi globalizacijskim procesom, "ki ukinjajo različnosti kulture in nam vsem vsiljujejo samo eno subkulturno pot za izražanje sebe, svojega trpljenja in radosti".

Marketa Hejkalova iz češkega centra PEN je govorila o odgovornosti pisateljev, "ki so potniki z nevarnimi kovčki polnimi besed miru, upanja in misli, ki sprožajo tudi sovražnost". Zato so pisatelji odgovorni za vsako besedo, ki jo napišejo.

"Ne znamo izkoristiti naših pravih potencialov, ki imajo svoj izvor v kulturi," pa je ocenila Teresa Salema iz portugalskega centra PEN. "Krizo bomo premagali s kulturo in filozofijo ali pa sploh ne. Ekonomisti se pač morajo konvertirati v smer kulture," je izpostavila in naletela na odobravanje zbranih.

V današnjem popoldanskem delu blejskega srečanja bodo pisatelji govorili še o svobodi v digitalnih medijih. Predstavili bodo deklaracijo o vprašanju digitalne svobode, ki jo je Mednarodni PEN sprejel lani na kongresu v Južni Koreji. V njej povzema stališče PEN glede ogroženosti svobode izražanja v digitalni dobi.

PEN v digitalnih medijih prepoznava možno sredstvo za izpolnjevanje temelje pravice do svobode izražanja. Sočasno je pesnikom, dramatikom, esejistom, romanopiscem, pisateljem, blogerjem in novinarjem kratena pravica do svobode izražanja prav zaradi rabe digitalnih medijev.

Državljani mnogih dežel se soočajo s strogimi omejitvami dostopa in rabe digitalnih medijev, medtem ko mnoge vlade izkoriščajo digitalne tehnologije za zatiranje svobode izražanja in za nadzor posameznikov, so zapisali v deklaraciji.

Danes zvečer se bodo udeleženci blejskega srečanja odpravili v radovljiško graščino, kjer bo na literarnem večeru predstavljena pisateljica Margriet de Moor in slovenski prevod njenega romana Slikar in deklica.

V soboto bosta na vrsti še sestanek Mirovnega komiteja Mednarodnega PEN in srečanje ženskega odbora Mednarodnega PEN. Sledil bo zaključek letošnjega srečanja, ki se ga udeležuje okrog 90 pisateljev iz vsega sveta.