Svet 11.5.2013 5:00

Galerija Getty bogatejša za Rembrantovo in Canalettovo delo

Los Angeles, 11. maja - Galerija Getty iz Los Angelesa je svojo zbirko del evropskih slikarjev obogatila z avtoportretom nizozemskega slikarja in grafika Rembrandta in upodobitvijo beneškega kanala italijanskega umetnika Canaletta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rembrandt Laughing" (Smejoči Rembrandt) je oljna slika manjšega formata, ki je nastala okoli leta 1628, in prikazuje široko nasmejanega Rembrandta v vojaški uniformi. Delo, ki je bilo več stoletij v lasti zasebnih zbirateljev, so sprva pripisovali Rembrandtovim sodobnikom, njegovo avtentičnost pa so kasneje potrdili pri nizozemski družbi Rembrandt Research Project.

"Galerija Getty poseduje najpomembnejšo ameriško zbirko zgodnjih Rembrandtov. Najboljše dopolnilo, ki smo si ga lahko želeli, je Rembrandtov avtoportret," je povedal direktor galerije Getty Timothy Potts.

Poleg Rembrandtovega avtoportreta je galerija Getty odslej bogatejša tudi za Canalettova upodobitev beneškega kanala, naslovljeno "The Grand Canal in Venice from Palazzo Flangini to Campo San Marcoula" (Veliki beneški kanal s trga Flangini v smeri San Marcoulija). Canaletto, s pravim imenom Giovanni Antonio Canal, je delo naslikal okoli leta 1738.

Galerija Getty, ki jo je ustanovil naftni mogotec John Paul Getty, je ena izmed najbogatejših umetniških ustanov na svetu.