Slovenija 11.5.2013 12:26

Založniki in knjigotržci: Dvig DDV za knjige samomorilsko dejanje

Ljubljana, 11. maja - Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) meni, da je načrtovan dvig davka na dodano vrednost (DDV) za knjige kratkovidno in samomorilsko dejanje. Za okoli 800.000 evrov pričakovanega letnega učinka povišanja tvegamo nevarnost za razpad celotne knjižne verige od avtorja do bralca, so zapisali v zbornici.

Ljubljana. Knjigarna, knjige. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana.
Knjigarna, knjige.
Foto: Tina Kosec/STA

Opozarjajo, da bi zvišanje DDV za knjige z dosedanjih 8,5 odstotka na 9,5 odstotka imelo neslutene posledice za celotno knjižno verigo. Poudarjajo, da v založniško-knjigotrški panogi obstaja zelo krhko ravnotežje, ki ga lahko poruši že en sam ne dovolj premišljen ukrep.

Po izračunih evropskih strokovnjakov dvig davka na knjigo za odstotno točko pomeni zmanjšanje prodaje knjig za tri odstotke, kar bi v Sloveniji po njihovem mnenju pomenilo zmanjšanje prodaje za okoli 2,5 milijona evrov oziroma vsaj 150.000 knjig na leto.

Slovenski založniški trg se je v obdobju med letoma 2008 in 2011 skrčil za tretjino, vse ekonomske kategorije in kazalci so negativni in jim napovedujejo nadaljnje padanje. Prodaja knjig je po podatkih statističnega urada samo v letu 2011 padla za 10 odstotkov, kar je največ izmed vseh blagovnih skupin v prodaji na drobno.

Kot so zapisali, dosegljivi podatki kažejo, da je v lanskem in letošnjem letu 16 držav EU povišalo splošno stopnjo DDV, stopnja obdavčitve za knjige pa je v povprečju ostala stabilna.

Dodajajo, da imajo v Evropski uniji višjo stopnjo davka na knjigo od tiste, ki jo napovedujejo, samo Slovaška, Češka, Litva in Avstrija, medtem ko imajo Velika Britanija, Irska in Norveška, v katerih je knjižni trg zelo razvit, celo ničelno stopnjo obdavčitve knjig.

V času, ko si panoga prizadeva za sprejetje celovitega zakona o knjigi, ki bi lahko pomembno stabiliziral in vitaliziral slovenski knjižni trg ter omilil posledice vsesplošne "mcdonaldizacije" družbe, je povišanje davka na knjigo kratkovidno in samomorilsko dejanje, menijo v zbornici. Sporočilo za javnost so zaključili s citatom pokojnega Toneta Pavčka: "Če ne bomo brali, nas bo pobralo."