Slovenija 13.5.2013 19:57

Dobitnika Essl Art Award Gregor Maver in Dan Adlešič

Ljubljana, 13. maja - V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) so nocoj na t.i. večeru nominirancev odprli razstavo nominirancev za nagrado Essl Art Award 2013 in razglasili slovenska nagrajenca. Mednarodna strokovna žirija je izmed desetih nominirancev izbrala Gregorja Mavra in Dana Adlešiča, ki je prejel tudi posebno povabilo VIG na razstavo na Dunaju.

Maver se je za nagrado potegoval z instalacijo, naslovljeno "InBetwen", Adlešič pa z instalacijo z naslovom "Instruman".

Iz Slovenije so bili za nagrado nominirani še Anamari Hrup, Andrea Knezović, Eva Lucija Kozak, Živa Petrič, Matej Stupica, Saša Šuštar, Valerie Wolf Gang in Jure Zrimšek. Razstava nominirancev bo v MSUM na ogled do 26. maja.

Nagrada Essl Art Award je namenjena odkrivanju in podpori študentov umetnosti iz Bolgarije, Hrvaške, Češke, Madžarske, Romunije, Slovenije in Slovaške ter tokrat prvič tudi iz Turčije. Eden glavnih ciljev nagrade je ponuditi širok in večplasten vpogled v mlado umetniško sceno srednje in jugovzhodne Evrope.

Po besedah predsednika žirije Reneja Blocka se nagrada Essl od drugih nagrad razlikuje predvsem po resnosti in profesionalnosti, s katero je izpeljan celoten postopek. Posebnost so tudi razstave nominirancev v posameznih državah, na katerih žirija izbere po dva nagrajenca.

Strokovne žirije so izbrale po deset nominirancev v sodelujočih državah, ki bodo predstavljeni na razstavah nominirancev. Na t.i. večerih nominirancev, ki se bodo v maju zvrstili v sodelujočih državah, bo žirija na kraju dogodka izbrala po dva nagrajenca iz vsake države. Eden od njiju prejme tudi posebno povabilo VIG (Wiener Städtischen Versicherungsverein) na razstavo na sedežu družbe v poslopju Ringturm na Dunaju.

Nagrado sta leta 2005 ustanovila zbiralca, zakonca Agnes in Karlheinz Essl in se podeljuje bienalno. Razpisujeta jo Muzej Essl in podjetje bauMax.

Vsak od 16 nagrajencev iz sodelujočih držav prejme po 3500 evrov, poleg tega bo sodeloval na razstavi "Transcending Cultures", ki bo od 6. decembra do 2. marca 2014 na ogled v Muzeju Essl.

Prva slovenska dobitnika nagrade sta bila Julijan Borštnik in Mark Požlep, nazadnje pa sta nagrado leta 2011 prejeli Maja Rožman in Suzana Brborović.