Svet 14.5.2013 5:00

Muzej Louvre v Abu Dabiju z belo kupolo

Abu Dabi, 14. maja - V Abu Dabiju so na otoku Saagiyat že začeli graditi galerijo Louvre Abu Dabi. Dokončana naj bi bila do leta 2015. Novo galerijo bo označevala nizka bela kupola, njeno odprtje pa bo obogatilo ponudbo na otoku, ki se spreminja v kulturno središče, namenjeno tako domačinom kot tudi turistom.

V galeriji Louvre Abu Dabi bodo naslednja tri desetletja na ogled umetnine iz pariškega muzeja Louvre.

Za razliko od pariškega Louvra, ki ga označuje steklena piramida, zgrajena po načrtih kitajsko-ameriškega arhitekta Ieoh Ming Peia, bo galerijo v Abu Dabiju po pisanju nemške tiskovne agencije dpa označevala bela kupola. Konzorcij, ki ga vodi Arabtec Holding s sedežem v Dubaju, bo za gradnjo stavbe, ki jo je načrtoval francoski arhitekt Jean Nouvel, odštel 654 milijonov dolarjev (več kot 493 milijona evrov).

Gradnja je del ambicioznega načrta razvoja Abu Dabija 2030, katerega namen je modernizacija emiratov in sprememba njihove ekonomije.

Obiskovalci si lahko okrog 130 umetniških del, ki bodo v Louvru Abu Dabi razstavljena leta 2015, že ogledajo v kulturnem centru Manarat al-Saadiyat na otoku. Na njem naj bi leta 2017 odprli tudi muzej Guggenheim, za naslednje leto pa je napovedano še odprtje nacionalnega muzeja Zayed.

Otok kulture je za obiskovalce dostopen že od januarja, na njem pa si lahko ogledajo umetnine ali pa se sprehodijo po 400 metrov dolgi peščeni plaži.