Svet 14.5.2013 6:00

Lassnigovi in Merzovi v Benetkah zlata leva za življenjsko delo

Benetke, 14. maja - V Benetkah bo med 1. junijem in 24. novembrom potekala 55. izdaja beneškega umetnostnega bienala. Na odprtju bienala bodo zlate leve za življenjsko delo podelili avstrijski umetnici Marii Lassnig in italijanski umetnici Marisi Merz, piše na spletni strani bienala. Znan je tudi sestav žirije, ki bo odločal o drugih nagradah.

Upravni odbor ustanove La Biennale, ki mu predseduje Paolo Baratta, bo Lassnigovo nagradil, ker umetnica, ki je z deli slikarstvo spremenila v samo-analitično orodje, pri 90. letih predstavlja edinstven primer vztrajnosti in neodvisnosti, ki ga je treba slaviti, piše v utemeljitvi nagrade.

Merzovo bodo z zlatim levom nagradili, ker se vse od 60. let minulega stoletja ponaša s svojim edinstvenim umetniškim izrazom. V utemeljitvi nagrade piše, da je Merzova razvila poseben likovni jezik, v katerem se slikarstvo, kiparstvo in risba prepletajo v podobe, ki so na prvi pogled arhaične in prvobitne, v resnici pa gre za sodobne ikone.

Upravni odbor je objavil tudi sestav mednarodne žirije, ki bo odločala o letošnjih dobitnikih zlatih in srebrnih levov. Žiriji bo predsedovala britanska umetnica Jessica Morgan, njeni člani pa bodo Sofia Hernandez Chong Cuy (Mehika), Francesco Manacorda (Italija), Bisi Silva (Niger) in Ali Subotnick (ZDA), je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Slovenijo bo na letošnjem 55. mednarodnem umetnostnem bienalu v Benetkah predstavljala Jasmina Cibic s projektom Za naše gospodarstvo in kulturo. Slovenski paviljon v galeriji A+A bodo odprli 30. maja.