Slovenija 14.5.2013 10:41

V kinoteki začetek filmske retrospektive Haruna Farockija

Ljubljana, 14. maja - V Slovenski kinoteki se bo nocoj s projekcijo nabora kratkih filmov začela retrospektiva filmov na Češkem rojenega nemškega cineasta, političnega misleca in sodobnega umetnika Haruna Farockija. Vse do 14. junija bodo na kinotečnem platnu predvajali 29 Farockijevih del, avtor pa se bo v Sloveniji mudil 30. maja in 1. junija.

Mesec trajajočo filmsko retrospektivo bo nocoj uvedla projekcija Farockijevih kratkih filmov Predsednikove besede (1967), Neugasljiv ogenj (1969), Harun Farocki, Hartmut Bitomsky (1970) in Izobraževanje (1987).

Farocki (1944) si je v minulih 45 letih pridobil mesto ene osrednjih figur moderne kinematografije, slovi pa tudi kot likovni umetnik. Njegovo filmsko ustvarjanje zaznamuje pisanje kot način premišljevanja - analitično, aforistično in tudi jedko ali razkrajajoče. Številna njegova filmska dela se posvečajo produkciji slik in z vprašanjem, kako skoznjo nastajajo zgodovina in zgodbe.

Kot je zapisal filmski kritik Christoph Huber se veliko Farockijevih kratkih in dolgih filmov ali video del ukvarja s "Sitnostmi s slikami" - kot je tudi naslovil eno od svojih "telekritik" - na televiziji. Začarani krog, v katerem se je znašel, ko je delal na televiziji, je v reviji Filmkritik režiser opisal: "Ko sem delal na televizijski postaji in vsak dan prišel domov ob petih, sem bil tako izčrpan, da nisem mogel početi drugega kot gledati televizijo."

V filmih se je Farocki lotil tudi produkcije erotičnih slik (Slika, 1983) in se posvetil učinkovanju naslovnice največjega bulvarskega časopisa v Nemčiji - Bild, ki ga analizira pomemben filozof medijev (Gesla v besedi in sliki. Pogovor z Vilemom Flusserjem, 1986). Poleg prikazovanja slik pa Farockija zelo zanimata družba in življenje samo, ki ga usmerjajo mediji.

Farocki je poleg filmov snemal tudi filmske serije. O svojem ustvarjanju je zapisal: "Sam se držim morda še nekoliko staromodnih predstav o filmu, ki pravijo, da je v bistvu pomembno to, da v filmu povemo tisto, česar ne bi mogli povedati, če bi imeli samo papir in svinčnik ali če bi samo slikali."

Med drugimi bodo na sporedu kinoteke do 14. junija prikazali filme Slike sveta in vanje vpisana vojna (1988), Videogrami revolucije (1992) in Stvarniki nakupovalnih svetov (2001).

V petek, 31. maja, in soboto, 1. junija, bo Farocki v Slovenski kinoteki spregovoril kot režiser in esejist. V reviji Kino! napovedujejo tudi posebno številko z izborom njegovih esejev.