Slovenija 14.5.2013 13:56

Ob desetletnici desetnice deset nominirancev

Ljubljana, 14. maja - Komisija za nagrado desetnica je izbrala deset avtorjev, ki se bodo s svojimi deli potegovali za nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo. Za deseto desetnico so nominirani: Jana Bauer, Mate Dolenc, Aksinja Kermauner, Tatjana Kokalj, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer, Lela B. Njatin, Slavko Pregl, Andrej Rozman in Janja Vidmar.

Komisija v sestavi Tone Partljič, Dušan Šarotar, Bina Štampe Žmavc, Marjana Moškrič in Dim Zupan kot lanski nagrajenec ni obravnavala vseh mladinskih knjižnih del, objavljenih v letih 2010, 2011 in 2012, saj je osnoven izbor opravila že strokovna sodelavka žirije Dragica Haramija. Ta je iz več kot 700 enot gradiva izbrala 85 knjig, ki po statutu nagrade ustrezajo kriterijem, je na razglasitvi nominirancev v knjižnici Otona Župančiča dejal Partljič, ki je predsedoval žiriji.

Partljič je predstavil vsa nominirana dela, med katerimi so knjiga Bauerjeve Groznovilca v hudi hosti, Dolenčevo Maščevanje male ostrige, roman Kermaunerjeve In zmaj je pojedel sonce, delo Kokaljeve Teta Cilka, Lainščkove Barvice, Möderndorferjeva Velika žehta, slikanica Njatinove Zakaj je babica jezna, Preglove basni Čudni časi, Gospod Filodendron Rozmana - Roze ter delo Vidmarjeve Kebarie.

Po Partličevih besedah letošnja bera nominiranih knjig ponuja zelo izvirna dela. Vseh deset knjig je napisanih "zelo drugače in zelo zares", je poudaril. Delo Baurjeve prinaša zgodbo o besni vili, ki se znajde v gozdu, ki pa jo kljub jezljivosti živali kmalu vzljubijo. Dolenčeva knjiga vsebuje dvanajst zgodb, v katerih so glavni liki živali, ki pa veliko povedo o človeški družbi.

In zmaj je pojedel sonce prinaša večplastno zgodbo o slepem junaku Sunčanu, ki pa ga avtorica predstavlja kot vsem enakega, je dejal Partljič. Teta Cilka ponuja prisrčno pripoved o nenavadni varuški, Lainšček v slikanici na pesniški način predstavi barve, Möderndorfer pa žehto, ki jo imajo doma pri Rdečehlački. Njatinova v slikanici Zakaj je babica jezna na zelo subtilen način spregovori o demenci, basni Čudni časi pa po Partljičevih besedah dokazujejo, da imamo v Sloveniji odličnega basnopisca. Rozmanov Filodendron prinaša zabavne zgodbe o čudaku, kratke pameti in nagle jeze, medtem ko se Vidmarjeva v tokratnem romanu loti življenjske zgodbe romske deklice.

Prejemnika desetnice bodo razglasili v četrtek, 23. maja, na Društvu slovenskih pisateljev. Društvo desetnico že od leta 2004 podeljuje za najboljše mladinsko in otroško delo, izdano v minulih treh letih. Lani jo je prejel Lainšček za slikanico Pesmi o Mišku in Belamiški.