Svet 15.5.2013 4:00

V Cannesu se bo danes začel 66. mednarodni filmski festival

Cannes, 15. maja - V francoskem Cannesu se bo danes začel 66. mednarodni filmski festival. V konkurenci za zlato palmo za najboljši film je 20 filmov, med režiserji pa je letos, kljub kritikam, ki jih je bil festival deležen lani, le ena ženska. Festival bo odprl film avstralskega režiserja Baza Luhrmanna Veliki Gatsby.

Francija, Cannes. Cannes, Francija. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Cannes, Francija.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V naslovni vlogi filma, posnetega po istoimenski klasiki F. Scotta Fitzgeralda, je zaigral Leonardo DiCaprio. Šesta filmska priredba Fitzgeraldovega romana bo v Cannesu v 3D tehniki predvajana izven konkurence, poleg DiCapria pa so v njej zaigrali še Tobey Maguire kot Nick Carraway, Carrey Mulligan kot Gatsbyjeva velika neuslišana ljubezen Daisy Buchanan ter Joel Edgerton kot njen mož Tom Buchanan.

Film bo danes premierno predvajan tudi v Kinodvoru. Premierna projekcija je, kot je mogoče izvedeti na spletni strani Kinodvora, že razprodana, film pa bo od 16. maja na sporedu kinocentrov.

Edina režiserka, ki se bo v tekmovalnem programu potegovala za zlato palmo, je Valeria Bruni Tedeschi s filmom "Chateau en Italie" (Grad v Italiji). Brata Coen bosta tokrat za zlato palmo tekmovala s filmom "Inside Llewyn Davis" (V Llewynu Davisu), Francois Ozon s filmom "Jeune et jolie" (Mlada in lepa), oskarjevec Alexander Payne z družinsko dramo "Nebrasca" in Steven Soderberg s filmom "Behind the Candelabra" (Za kandelabrom).

Roman Polanski letos prihaja v Cannes s filmom "La Venus a la fourrure" (Venera v krznu), iranski režiser Asghar Farhadi s filmom "Le Passe" (Preteklost), ameriški režiser Jim Jarmusch pa z romantično grozljivko "Only Lovers Left Alive" (Edina še živeča ljubimca).

Žiriji letošnjega festivala, ki se bo sklenil 26. maja, predseduje ameriški režiser in trikratni oskarjevec Steven Spielberg.

Slovesnosti ob odprtju in zaprtju letošnjega filmskega festivala v Cannesu bo vodila francoska igralka Audrey Tautou, poznana po naslovni vlogi v filmu Amelie.

Lani je zlato palmo za najboljši film prejel avstrijski režiser Michael Haneke za Ljubezen.