Svet 15.5.2013 5:30

V Narodni galeriji Kosovo na ogled razstava Albana Muje

Priština, 15. maja - V Narodni galeriji Kosovo bodo drevi v sodelovanju s slovensko Galerijo Škuc odprli razstavo umetnika Albana Muje z naslovom "I never knew how to explain". Muja v svoji umetniški praksi preizprašuje strukture, ki konstituirajo javno, in razkriva različne politične in družbene vzorce, ki slonijo na arbitrarnih estetskih momentih.

Muja se med drugim sprašuje, kako lahko vidni aspekti družbe kažejo na skrito ozadje, ter kako se različni družbeni in politični smotri udejanjajo v tradicionalnih, konservativnih družbah, ki kljub svoji naravi proizvajajo različne identitete.

Umetnikovi projekti analizirajo posebno vrsto drugosti, ki je potrebna za razumevanje celovite identitete sebstva z vsemi notranjimi napetostmi in konflikti. Muja univerzalna vprašanja angažirane umetnosti postavlja ob osebne zgodbe ljudi, s katerimi je v odnosu, v prostore, v katerih se giblje, ter osebne probleme, ki jih odkriva.

Razstava med drugim ponuja horizontalno potovanje skozi družbo kot svojevrstno družbeno-politično študijo, v kateri lahko gledalec sledi avtorjevemu nenehnemu spopadu z različnimi zgodovinami, političnimi sistemi in njihovimi mehanizmi. Obenem pa so umetnikove "kronike" enkratni vpogled v posebnosti geo-političnih struktur.

Razstava, katere kustos je Tevž Logar, si ne prizadeva razkriti formalnih zmožnosti umetnikove prakse, temveč predstavlja diskretne trenutke, ki jih je umetnik izkusil in artikuliral v umetniškem mediju. Čeprav je razstava "I never knew how to explain" nekakšen problemski prelet umetniške prakse Muje, je hkrati tudi presečišče različnih poti, ki jih vsak prepozna po svoje, so zapisali v Galeriji Škuc.