Svet 16.5.2013 4:00

Zvečer v Malmöju še drugi predizbor za pesem Evrovizije

Malmö, 16. maja - Švedski Malmö bo zvečer ob 21. uri gostil še drugi predizbor za pesem Evrovizije. Tokrat bodo nastopili predstavniki iz Latvije, Azerbajdžana, San Marina, Makedonije, Bolgarije, Izraela, Albanije, Švice, Gruzije, Grčije, Armenije, Romunije, Malte, Islandije, Norveške, Finske in Madžarske. Deset izbranih se bo uvrstilo v sobotni veliki finale.

Ljubljana, RTV Slovenija. Slovenska evrovizijska predstavnica Hannah Mancini. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, RTV Slovenija.
Slovenska evrovizijska predstavnica Hannah Mancini.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Deset izmed omenjenih 17 nastopajočih se bo skupaj s predstavniki desetih zmagovalnih držav iz prvega predizbora - Moldavijo, Litvo, Irsko, Estonijo, Belorusijo, Dansko, Rusijo, Belgijo, Ukrajino in Nizozemsko, preizkusilo v finalu.

Slovenski predstavnici Hannah se s skladbo "Straight into Love" ni uspelo prebiti med deseterico, s tem se je v prvem predizboru pridružila ostalim državam nekdanje Jugoslavije - Hrvaški, Srbiji in Črni Gori - ki so prav tako ostale pred vrati finala.

Dvajsetim državam iz obeh predizborov se bo v finalu neposredno priključil še blok t.i. velikih pet - Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije in Italije - ter država gostiteljica Švedska. Tudi drugi izbor bo, tako kot prvi pa tudi finale, vodila švedska komičarka in televizijska voditeljica Petra Mede.

Nosilno pesem letošnje Evrovizije sta napisala nekdanja člana zasedbe Abba Benny Andersson in Björn Ulvaeus. Za pesem "We Write the Story", ki bo prvič izvedena na začetku finalnega tekmovanja, sta moči združila s švedskim DJ-jem in producentom Aviciijem.

Letošnji 58. Eurosong po lanski zmagi Švedinje Loreen gosti Švedska. Lani je v Bakuju Slovenijo predstavljala Eva Boto, ki pa se, prav tako kot letos Hannah, ni uvrstila v finale.