Slovenija 16.5.2013 4:00

V kinematografih od danes film Metoda Pevca Vaje v objemu

Ljubljana, 16. maja - Najnovejši film Metoda Pevca Vaje v objemu z mednarodnim naslovom Tango abrazos danes prihaja na redni spored kinematografov po vsej Sloveniji. V filmu nastopata na prvi pogled zadovoljna para v tridesetih, ki se znajdeta na tečaju tanga. Ples, ki temelji na dotikanju, objemih in neverbalni komunikaciji vzbudi nove, neznane strasti.

Tjaša (Jana Zupančič) in Lena (Pia Zemljič) svoja partnerja zvabita na plesni tečaj. Moška, Leon (Primož Pirnat) in Uroš (Uroš Fürst), se ideji sprva upirata, potem pa godrnjaje pristaneta, da bo v hiši mir. Vendar je v nadaljevanju prav tega vse manj. Para sta na začetku zgodbe videti trdna, zdi se, da so pravi ljudje v pravih parih. Tango pa stvari nekoliko zaplete.

Že v prvih urah se tečajniki soočijo z latinsko kulturo dotikanja pa tudi s tangersko prakso menjave plesnih partnerjev. Tango je "hoja v objemu", pojasni plesni učitelj. Izkaže pa se, da se vsi štirje "zgolj telesno" bolje ujamejo prav v nasprotnih kombinacijah, kot živijo, o vsebini filma piše na strani producentske hiše Emotionfilm.

Tjaša in Uroš se tako v filmu pogovarjata o menjavi plesnih partnerjev na tečaju. Uroš Tjaši zagotovi, da je njegova, ona pa namigne, da njegova soplesalka Lena vendar bolje pleše od nje. Uroš ji pritrdi, da gre zgolj za ples, ona pa se vpraša, "ali ni to bistvo". Zupančičeva je na lanskem Festivalu slovenskega filma za vlogo Tjaše prejela vesno za najboljšo žensko vlogo.

"Očitno je ples moja večna skušnjava. Težko zdržim brez plesnega prizora v filmu. Tokrat se zgodba kar temeljito zavrti v ritmu tanga. Še vedno pa Vaje v objemu niso plesni film, so samo vaje. Slej ko prej gre v filmu spet za odnose. Po drugi strani pa je odnos med plesalcema temeljna filozofija tanga," je povedal režiser.

Pevec je napisal romane Carmen, Marija Ana in Večer v Dubrovniku ter zbirko novel Luna, violine, podpisuje pa tudi scenarije vseh svojih celovečernih filmov: Carmen, Pod njenim oknom, Estrellita, Hit poletja in Lahko noč, gospodična. Posnel ju tudi dokumentarca Film pred oltarjem in Aleksandrinke.