Svet 16.5.2013 5:30

V londonskem muzeju Tate Britain preurejena stalna razstava

London, 16. maja - V londonskem muzeju Tate Britain so se odločili preurediti stalno razstavo. Namesto oblikovanja tematskih sklopov so se osredotočili na strogo kronološko postavitev, ki jo odpirajo v tem mesecu. Razstava z naslovom Sprehod skozi britansko umetnost pokriva obdobje od leta 1540 do danes. Vanjo so vključena najpomembnejša dela iz zbirke tega muzeja.

Razstavo dopolnjujejo dela širši javnost nekoliko manj poznanih umetnikov, piše na spletni strani muzeja.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so se preurejanja stalne razstave lotili septembra leta 2012 in v nekaj mesecih prerazporedili okrog 500 slik in skulptur neprecenljive vrednosti.

Z novo postavitvijo se želijo izogniti vplivu na obiskovalce preko umetnostnozgodovinskih kategorij ter jim ponuditi možnost, da si ustvarijo lastne predstave, je po pisanju dpa dejal Chris Stephens iz muzeja Tate Britain.

"V današnjem digitalnem svetu si ljudje sami kurirajo svoja življenja," je dejal Stephens in dodal, da jim strogo kronološka postavitev, pri kateri umetnine niso razporejene po šolah, tokovih ali temah, omogoča, da enako naredijo z umetnostjo.