Slovenija 16.5.2013 13:14

Dnevi poezije in vina avgusta znova na Ptuju

Ptuj, 16. maja - Študentska založba bo že 17. pripravila mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina, ki bo oživil skrite ulice in trge srednjeveškega Ptuja. Festival bo potekal od 21. do 24. avgusta, v dneh pred tem pa bo gostoval v Ljubljani, Volčah, Vrbi, Novem mestu, Ormožu, Jeruzalemu in Potrni, so napovedali na današnji predstavitvi.

Dnevi poezije in vina bodo letos gostili več kot 20 pesnikov z vsega sveta, ki se bodo ljubiteljem poezije predstavili na velikih večernih branjih na Vrazovem trgu ter na zasebnih branjih v skritih, a očarljivih kotičkih mesta.

Posebno pozornost bodo organizatorji tokrat namenili Srečku Kosovelu, enemu najvidnejših predstavnikov slovenske moderne, ob festivalu bodo izšla tudi njegova zbrana dela. Časti gostje festivala bodo priznani kitajski pesnik Yang Lian, francoski pesnik Michel Deguy in slovenski pesnik Josip Osti. Obiske vseh gostujočih pesnikov bodo pospremili z izidi dvojezičnih knjižic njihove poezije.

Sicer pa bo fokus letošnjega festivala usmerjen v francosko poezijo, zato bo pred začetkom festivalskega dogajala potekala intenzivna prevajalska delavnica s francoskimi in slovenskimi pesniki. Poleg tega bodo na festivalu potekali številni pogovori in okrogle mize za vedoželjne, pravljični in filmski program za najmlajše, gledališke impro predstave za najdrznejše, ob tem pa tudi predstavitve in degustacije izbranih štajerskih vin za vse ljubitelje dobre kapljice.

Vsak večer bodo lahko udeleženci po večernih branjih prisluhnili tudi priznanim glasbenikom, ki bodo poskrbeli, da se bo prijetno in sproščeno festivalsko druženje nadaljevalo pozno v noč. Glasbene sladokusce bodo razveselili zasedba Manouche, Vasko Atanasovski, Chris Eckman ter Katarina Juvančič in Dejan Lapanje z gostoma.