Svet 17.5.2013 5:00

Mini teater z Goršičevo komedijo Stol(čk)i na festival v Bolgarijo

Sofija, 17. maja - Mini teater bo s predstavo Nika Goršiča Stol(čk)i gostoval na četrtem festivalu mreže NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija), ki bo potekal v sklopu 24. nacionalnega festivala malih scen v bolgarskem mestu Vraca. Poleg slovenske komedije bo na ogled še osem predstav iz Bolgarije, Romunije, Črne gore, Makedonije, Albanije, Srbije in Litve.

Predstava Stol(čk)i temelji na drami Eugena Ionesca Stoli. Osredotoča se na vloga Goršiča, ki letos praznuje 70 let, v slovenskem gledališkem prostoru. V igri igralec in režiser nastopa v duetu s fiktivnim Amadeusom Mozartom.

Nova Evropska Teatrska Akcija - NETA je kulturni zavod s sedežem v Ljubljani, ki so ga ustanovili leta 2011, da bi pospešili razvoj mreže NETA, ki deluje od leta 2004. Namen zavoda in mreže je mednarodno povezovanje kulturnega programa tako nacionalnih kot tudi manjših gledališč ter reprezentančnih evropskih festivalov iz 18 držav, predvsem jugovzhodne Evrope, so sporočili iz Kulturnega društva B-51.

Nacionalni festival malih scen Vraca je najstarejši gledališki festival v Bolgariji z več kot 30-letno zgodovino. Od leta 1993 poteka vsako leto. Od leta 2002 festival poleg glavnega programa vključuje tudi dodatni program - lutkovne predstave.